Engelleri üreterek aşıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Engelleri üreterek aşıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2016 11:59

- Samsun Engelli Kadınlar Derneği tarafından açılan kursta engelli kadınlar, ev tekstili üreterek hem sosyalleşiyor hem de ev ekonomisine katkı sağlıyor- Dernek başkanı Gündoğdu: - "Daha önce evinden çıkmak istemeyen kadınlarımız burada hem meslek öğreniyor hem motive oluyor hem de terapi eğitimi alıyor"

Haberin Devamı

SAMSUN (AA) - Samsun'da engelli kadınlar, küçük atölyelerinde ev tekstili üreterek hem sosyalleşiyor hem de ev ekonomisine katkıda bulunuyor.

Samsun Engelli Kadınlar Derneği'nin İŞKUR ile düzenlediği mesleki eğitim kursu kapsamında engelli kadınlar, nevresim ve yastık kılıfı gibi ürünler yapıyor.

Dernek başkanı Selma Gündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, derneklerini kadınların sosyal hayata atılması için kurduklarını söyledi.

Dernek çatısı altında işitme, bedensel ve görme engelli kadınları bir araya getirdiklerini belirten Gündoğdu, "Dernek binasında kurduğumuz küçük atölyede kadınlara mesleki eğitim veriyoruz. Halk Eğitim Merkezi ve İŞKUR bize destek oluyor. Şimdi ev tekstili projemiz var. Bunun yanı sıra örgü, nakış, makine nakışı gibi eğitimleri de veriyoruz. Engelli kadınlarımızın kendi yeteneğini geliştirmesini sağlıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

İstihdama da katkıda bulunduklarını dile getiren Gündoğdu, bazı kadınların kurs bittikten sonra evlerinde üretime devam ettiğini, ürettikleri ürünleri açtıkları sergilerde sattıklarını anlattı. Gündoğdu, "Daha önce evinden çıkmak istemeyen kadınlarımız burada hem meslek öğreniyor hem motive oluyor hem de terapi eğitimi alıyor" ifadesini kullandı.

- Eşleri önce izin vermedi sonra kendileri getirdi

Göndoğdu, kursun ilk açıldığı dönemlerde eşlerinin bazı kadınları kursa getirmek istemediğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Sivil toplum örgütlerini herkes iyi tanımıyor. Bunun için bazı engelli kadınlarımızı, önceleri eşleri ve aileleri göndermek istemiyordu. 'Ne yapacaksın orada, ne işin var, sen engellisin, yoruluyorsun' diye kurslarımıza katılmasına izin vermiyorlardı. Kadınlar ağlayarak kursa geliyordu. Bir süre sonra kadınları eşleri kendileri getirmeye başladı. Sonra bize gelip, 'Burada çok mutlular, gelemedikleri zaman evde üzülüyorlar' dediler. Buraya gelen engellilerimiz sadece mesleki eğitim görmüyor, aynı zamanda sosyalleşiyor."

Son yıllarda engellilere pek çok imkan verildiğini vurgulayan Gündoğdu, şunları kaydetti:

"Engellilerimize maaş bağlandı. Kimseye muhtaç olmadan yaşayabiliyorlar ama bir evin içinde kapalı kalıyorlar, sosyalleşemiyorlar. Biz burada onların sosyalleşmesini, evden çıkmasını ve arkadaşlık bağları kurmasına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Burada mesleki eğitim alan kadınlarımız belli bir ücret de kazanıyor. İsteyen bu eğitimlerin sonunda kendi işini kurabiliyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!