Emekli öğretmen 600 kadının hayatını değiştirdi

Güncelleme Tarihi:

Emekli öğretmen 600 kadının hayatını değiştirdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2014 11:10

- Samsun'da öğretmenlikten emekli olduktan sonra Kadınları Güçlendirme ve Destekleme Derneğini kuran 63 yaşındaki Sefa Öz, açtığı kursta 600 kadının kendi el becerileriyle para kazanmasını sağladı - El örgüsü, makine örgüsü, koza çalışması, mefruşat, el nakışı ve din eğitimi dersleri alan kursiyerlerden 21'i de eğimlerini tamamlayarak halk eğitim merkezlerinde öğretici olmaya hak kazandı - Öz: "Kurs için gittiğim halk eğitim merkezi imtihanlarına girerek kalfalık belgesi aldım. Arkadaşlarımı daha bilinçli eğitiyorum"

Haberin Devamı

SAMSUN (AA) - FATMA KALAY - Samsun'un İlkadım ilçesinde öğretmenlikten emekli olduktan sonra Kadınları Güçlendirme ve Destekleme Derneğini kuran 63 yaşındaki Sefa Öz, İlkadım Belediyesinin desteğiyle açtığı kursta 600 kadının kendi el becerileriyle para kazanmasını sağlıyor.

El örgüsü, makine örgüsü, koza çalışması, mefruşat, el nakışı ve din eğitimi dersleri alan kursiyerlerden 21'i de eğimlerini tamamlayarak halk eğitim merkezlerinde öğretici olmaya hak kazandı.

Öz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugüne kadar 600 kadının eğitim gördüğü kursun 3 yıl önce açıldığını söyledi.

Amacının, çocuklarını okutan annelerin, gönül rahatlığıyla çocuklarına harçlık verebilmeleri olduğunu bildiren Öz, "Anneler bir şey öğrenirse çocukların daha mutlu olacağını bildiğimden yıllar önce kafamda tasarladığım bir projeydi bu. Emekli olduktan sonra bu projemi hayata geçirdim" dedi.

Haberin Devamı

Yirmi yıl sınıf öğretmenliği yaptığına değinen Öz, şöyle konuştu:

"Burada kadın ne istiyorsa, örgü, el nakışı, mefruşat, el becerileri neye uygunsa her konuda eğitiyoruz. El örgüsü, makine örgüsü, koza çalışması, mefruşat, el nakışı gibi becerilerin yanı sıra Kur'an-ı Kerim okumayı öğreniyorlar, namazın kuralları ve din eğitimi alıyorlar."

Kursa kayıt yaptırmak isteyenlerin adresi, medeni durumu, maddi durumu, yol durumu, çocuklarını okutup okutmadığı gibi kriterlerin göz önüne alındığını dile getiren Öz, "2011 yılından itibaren 600 üyemiz oldu. Bunlardan 21 öğretmen yetiştirdim, hepsi bugün maaşlı ders veriyorlar halk eğitim merkezinde. Ben de sınıf öğretmenliğinden emekliyim, kurs için gittiğim halk eğitim merkezi imtihanlarına girerek kalfalık belgesi aldım. Arkadaşlarımı daha bilinçli eğitiyorum" ifadelerini kullandı.

- "Çoğu depresyon ilaçlarını bıraktı"

Kursiyerleri çoğunun depresyon ilaçlarını bıraktığını anlatan Öz, kursiyerlerin "Burası olmasaydı ben ne olurdum" şeklinde konuştuklarına vurgu yaptı.

Özellikle çocukların bu durumdan mutlu olduğunu anlatan Öz, şunları kaydetti:

"Anneleri bir şey kazanıp evlerine getirdikleri zaman mutlu oluyorlar. Parayı babadan isteyemeyiz biz. Anne de sıkıla sıkıla babaya gider. Bir arkadaşımız var iki çocuğu olan, 'Bu kursa gelene kadar eşim ayakkabılarını evde giymezdi. Alt kata iner orada giyerdi. Kapıyı vurur giderdi. Şimdi ben burada para kazanıyorum. Eşimden para istemiyorum. Eşim bizi kucaklamadan gitmiyor' dedi. Çünkü adamcağız, cebinde parası yok diye o mahcubiyetle alt katta ayakkabılarını giyiyormuş."

Haberin Devamı

Kursiyerlerin "hacı anne" diyerek seslendiği 82 yaşındaki Nazife Kabadayı ise 12 yıl önce eşini kaybettiğini, yalnızlığını ve sıkıntılarını kurstaki arkadaşlarıyla paylaşarak azalttığını açıkladı.

On yıl önce 3 kızının en büyüğünü kaybeden Ayşegül Akgün de kızının yaşamını yitirmesinin ardından psikolojik tedavi gördüğünü söyledi. Kursa katıldıktan sonra psikolojik açıdan rahatladığını dile getiren Akgün, "Çok ilaç kullandım, artık o ilaçları bırakmak istiyorum. Burada kendimi iyi hissediyorum. Bazı ilaçlarımı bıraktım. Çok moral oluyor bana burası. Kur'an-ı Kerim okumayı da öğrendim" dedi.

- Halk eğitim merkezi öğreticisi oldu

Eşinin ölümünün ardından kızının eğitimi için Ankara'dan Samsun'a gelen Miyase Demirok da diğer kursiyerler gibi huzuru kendi el becerilerinden para kazanarak buluyor.

Haberin Devamı

Demirok, "Eşimi kaybetmiştim. Oğlum depresyona girince iki çocuğumun da bir arada olması için Ankara'dan Samsun'a geldim. Çocuk bakıcılığı yapıyordum. Sefa hocamla tanıştım. Mefruşata kayıt oldum. Belgemi aldım. İnşallah ben de böyle bir yer açmayı düşünüyorum. Halk eğitim merkezinde öğretmenlik yapacağım. Evde durunca sürekli sıkıntı içindeydim. Buraya geldim o sıkıntılarım geçti. Psikologlara gidiyordum hepsini bıraktım. Şifayı doktorda değil gerçekten bu ortamda buldum" ifadelerini kullandı.

Kursa başladıktan sonra hayatının değiştiğine inanan Aslıhan Yener de birçok rahatsızlığı nedeniyle kullandığı ilaçlarından kurs sayesinde kurtulduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

- "Din eğitimiyle huzur buluyorlar"

İlkadım Müftülüğünce kursta öğretici olarak görevlendirilen Zekiye Atmaca, 3 aydır kadınlara Kur'an-ı Kerim okuma, ilmihal, siyer ve diğer dini konularda eğitim verdiğini kaydetti.

Atmaca, "Peygamberimizin hayatından örnekler vererek kadınlarımıza manevi destek veriyoruz. Namaz, oruç eğitimi veriyoruz. Manevi yönden sorunları olanlara elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Sadece Kur'an okuma değil manevi olarak da yardımcı oluyoruz" açıklamasında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!