IHA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2015 09:51
TÜRKİYE’DE TOPLAM 89 BİN CİVARINDA MANDA VAR. SAMSUN, 16 BİN 68 MANDA İLE TÜRKİYE’DE BU ALANDA BİRİNCİ SIRADA. MANDA SAYISINDA SAMSUN’U İSTANBUL VE DİYARBAKIR TAKİP EDİYOR.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdürü Kadir Güven, bakanlık destek projeleri sayesinde tükenmekte olan mandaların sayısında belirgin bir artış yaşandığını belirtti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdürü Kadir Güven, manda yetiştiriciliği ve desteklemelerle alakalı açıklamalarda bulundu. Samsun’da toplamda 16 bin 68 manda bulunduğunu belirten Güven, bu mandaların her gün sağılması durumunda günlük 36 tondan, yıllık 8 bin 352 bin ton süt üretileceğini belirtti.
Manda sütünün diğer hayvanların sütüne oranla 2 kat daha fazla yağlı olduğunu ifade eden Kadir Güven, “Manda sütü, diğer hayvanlardan elde edilen sütlerden yarı yarıya daha fazla yağlı bir süt. Diğer hayvanların sütlerindeki yağ oranı 3-4 arasında değişirken, manda sütünün yağ oranı 7 ile 8 oranında değişiyor. Şu anda Samsun’da 16 bin 68 manda bulunuyor. Türkiye’de toplam 89 bin civarında manda var. Samsun, 16 bin 68 manda ile Türkiye’de bu alanda birinci sırada. Manda sayısında Samsun’u İstanbul ve Diyarbakır takip ediyor. Samsun’da bulunan mandalar, her gün sağıldığı takdirde günlük 36 tondan, yıllık 8 bin 352 bin ton süt üretebilir” dedi.
“BAKANLIK PROJELERİ İLE MANDA SAYISINDA ARTIŞ YAŞANDI”
Destek projeleri ile manda sayısında artış yaşandığının altını çizen Güven, “Manda sayısı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın destekleri olmadan önce Türkiye’deki ve Samsun’da her gün düşüyordu. Bakanlık tarafından üretilen projeler ile manda sayısında artış yaşanmaya başlandı. Bu kapsamda Bakanlık tarafından 2 ayrı proje hazırlandı. Bunlardan birincisi ‘Anaç Manda Desteği’ projesi. Anaç manda desteği projesi ile manda işletmecilerine hayvan başına yıllık 400 lira destek veriliyor. Bu kapsamda 2014 yılında başvuran bin 389 manda işletmecisine 6 bin 150 manda içi 2 milyon 460 bin lira para desteği sağlandı. Anaç manda desteği projesinden bu sene yararlanmak isteyen manda işletmecileri için kayıtlar 1 Aralık tarihinde başlayacak, Aralık sonunda bitecek. Başvuran kişilere ödemeler 2016 yılında yapılacak. Manda sayısını arttırmak için yapılan ikinci büyük proje ise ‘Halk Elinde Manda Islahı’ projesi. Bu proje kapsamında geçen sene manda işletmecilerine manda başına 700 lira destek verildi. 123 manda işletmecisine 2 bin 961 manda için toplam 1 milyon 908 bin 300 lira destek verildi. 5 yıldır devam eden proje kapsamında manda işletmecilerine bu sene hayvan başına 800 lira destek verilecek. Amacımız manda sayısının düşüşünü önlemek” diye konuştu.
İLÇELERE GÖRE MANDA SAYILARI
Samsun’da en çok mandanın Bafra ilçesi Kuş Cenneti civarında olduğunu belirten Güven, “Çok olmasa da Samsun’da da her yıl manda sayımızda bir artış oluyor. Şuan itibariyle Bafra’da 5 bin manda, Vezirköprü’de 3 bin manda, Alaçam’da 2 bin manda, Terme’de bin 500 manda, Çarşamba’da bin 200 manda, 19 Mayıs’ta bin 20 manda var. Merkez ilçelerimiz olan, Tekkeköy’de 95 manda, Atakum’da 56 manda, Canik’te 44 manda ve İlkadım ilçesinde 19 manda bulunuyor. Destek projeleri ile birlikte manda sayımızda her sene bir artış yaşanıyor” şeklinde konuştu.