Güncelleme Tarihi:
SAMSUN (AA) - MEHMET KUMCAĞIZ - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tamer Aslan'ın köseleden yaptığı üç boyutlu tablolar ile cüzdan, çanta, tabanca kılıfı, kemer ve yelekler, gurbetçilerden yoğun talep görüyor.
Aslan, AA muhabirine, geçmişteki geleneksel üretimlerin sürdürülmesi ve geleneksel deri kültürünün devam ettirilmesi açısından yaptığı çalışmaların önemli olduğunu söyledi.
Köseleden yaptığı çalışmalarının her şeyden önce büyük sabır ve özveri gerektirdiğini vurgulayan Aslan, "Yaklaşık 30 yıldır kösele üzerinde çalışmalar yapıyorum. Deri işlemeciliği ile akla gelebilecek her türlü çalışmayı yapıyorum. İnsanların hayal ettikleri ve istedikleri her türlü şeyi deriye işliyorum" dedi.
Yaptığı deri işlemelerin kişiye özel tasarımlar olduğuna dikkati çeken Aslan, çanta, cüzdan, telefon kılıfı, kemer, özel figürlü tabanca kılıfı gibi çok çeşitli sipariş aldığını anlattı. Ev eşyalarından 3 boyutlu tabloya kadar sayısız çalışmalar yaptığını belirten Aslan, tasarımlarında Türk kültürü ve geleneklerini yansıttığını ifade etti.
Türklerin yaşadığı tüm coğrafyalarda ve kurdukları tüm devletlerde deri işlemeye önem verdiklerinin bilinen bir gerçek olduğuna işaret eden Aslan, şunları kaydetti:
"Derinin doğal görünümü ile her zaman yenilikleri takip ederek modanın önemli bir elemanı olma özelliğini sürdürüyorum. Tamamen el işçiliği ile yaptığım eserler, insanlarımız tarafından beğeniliyor. Deriyi sanatla buluşturuyorum. Her türlü sanatsal çalışmayı deriye işleyebiliyorum. Ülkemizde bu işi yapan çok az sayıda kişi var. Dolayısıyla tekrar canlanması, gelecek kuşaklara aktarılması gereken bir sanat. Almanya ve Hollanda'dan gelen gurbetçilerimiz kendileri için özel Kur'an-ı Kerim kılıfı, cüzdan, anahtarlık ya da tablo yapmamı istiyor. Hatta yaşadıkları ülkedeki yabancılar için de talepte bulunuyorlar. Ayrıca Çanakkale şehitleri için o dönemde askerlerin giydikleri kıyafetlerin özel tasarımlarını yaptım. Deri sanatında geçmiş ile geleceği buluşturuyorum. Bu nedenle gerek üniversitemizden gerekse dışarıdan bu işe gönül verenlere öğretmeye çalışıyorum."
Aslan, işlediği deri ürünlerini 20 lira ile 2 bin lira arasında satışa sunduğu söyledi.