IHA
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2015 16:46
ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İLE ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI’NIN ORTAKLAŞA YÜRÜTTÜĞÜ “DERİN DENİZ DEŞARJLARININ TASARIM KRİTERLERİNİN BELİRLENMESİ” KONULU PROJENİN İLK BİLGİLENDİRME TOPLANTISI OMÜ ATATÜRK KONGRE VE KÜLTÜR MERKEZİ’NDE YAPILDI.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ortaklaşa yürüttüğü “Derin Deniz Deşarjlarının Tasarım Kriterlerinin Belirlenmesi” konulu projenin ilk bilgilendirme toplantısı OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı.
OMÜ Çevre Mühendisliği’nin organize ettiği toplantıya; OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevilhan Mennan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Deniz ve Kıyı Yönetim Daire Başkanı Murat Turan, SEM Müdürü Prof. Dr. Canan Kazak, Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin Genççelep, İş Kadınları Derneği Başkanı Münevver Uğurlu ile ilgili kurum ve kuruluşlardan çok sayıda personel katıldı.
“KARADENİZ’İN ATIK SULARI ARITILACAK”
Toplantının açılış konuşmasını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Deniz ve Kıyı Yönetim Daire Başkanı Murat Turan yaptı. Murat Turan, bakanlık olarak denizlerin güvenliği ve temizliği konusunda birçok önlem aldıklarını ve bu alanda bir takım çalışmalar yaptıklarını belirtti. Turan, Karadeniz’in atık sularının arıtılması hususunda büyük önem taşıyan projede, bölgenin en önemli üniversitelerinden biriyle ortaklaşa çalışmaktan memnun olduklarını dile getirdi.
“OMÜ İÇİN GURUR KAYNAĞI BİR PROJE”
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevilhan Mennan, projenin üniversite açısından gurur kaynağı olduğunu söyleyerek, kağıt üstünde kalmadan bir an önce hayata geçirilmesi temennisinde bulundu. Prof. Dr. Sevilhan Mennan, projeye olan katkılarından dolayı OMÜ Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yüksel Ardalı başta olmak üzere tüm ekibe teşekkür etti.
“BÖLGE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR PROJE”
Proje Yürütücüsü Ondokuz Mayıs Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yüksel Ardalı konuşmasında, Karadeniz’in mevcut durumu ve geleceğinden bahsederek proje hakkında bilgiler verdi. Projenin bölge açısından çok önemli olduğunu ve sürdürebilmesi gerektiğini vurguladı.
Toplantıda; Çevre Mühendisi Çiğdem Çep Ağır, Prof. Dr. Feryal Akbal ve Doç. Dr. Ayşen Kuleyin, katılımcılara proje hakkında detaylı bilgiler verdi.
DERİN DENİZ DEŞARJI İLE KARADENİZ DAHA AZ KİRLENECEK
Derin deniz deşarjı, ön arıtmadan geçen atıkların, büyük borular vasıtasıyla denizin derinlerinde boşaltılması olarak tanımlanıyor. OMÜ Çevre Mühendisliği bu projeyle, derin deniz deşarjlarının Karadeniz’e etkisinin incelenmesi ve kullanılabilirliğinin modeller aracılığı ile belirlenmesi, pasif durumda olanların aktifleşmesini sağlayarak Karadeniz’in atıklardan daha az etkilenmesini hedefliyor.