Derin Deniz Deşarjı Toplantısı Samsun’da Başladı

Güncelleme Tarihi:

Derin Deniz Deşarjı Toplantısı Samsun’da Başladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2015 13:45

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI İLE ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ(OMÜ) ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ARASINDA BAŞLATILAN “DERİN DENİZ DEŞARJI (DDD) TASARIM KRİTERLERİNİN BELİRLENMESİ” PROJESİNİN DEĞERLENDİRME TOPLANTISI SAMSUN’DA BAŞLADI.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü arasında başlatılan “Derin Deniz Deşarjı (DDD) Tasarım Kriterlerinin Belirlenmesi” projesinin değerlendirme toplantısı Samsun’da başladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Deniz ve Kıyı Yönetimi Daire Başkanlığı ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü arasında Nisan 2015’te OMÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Ardalı yürütücülüğünde “Derin Deniz Deşarjı (DDD) Tasarım Kriterlerinin Belirlenmesi” konulu proje başlatıldı. 8 ay süresi olan proje kapsamında Karadeniz’deki evsel ve endüstriyel atık suların derin deniz deşarjı uygulamalarına yönelik envanterin oluşturulması, mevcut tasarım ve verimliliklerinin değerlendirilmesi, onay ve izleme prosedürlerinin gözden geçirilerek atıksu deşarjlarının Karadeniz’e olumsuz etkilerini ortadan kaldırılması hedeflendi.
Proje kapsamında proje çıktılarını paylaşmak ve değerlendirmek üzere Serra Otel’de düzenlenen toplantının açılışına, Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı da katıldı. İki gün sürecek olan toplantıya ayrıca; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Recep Akdeniz, OMÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Fehmi Yazıcı, OMÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Ardalı, OMÜ’den öğretim üyeleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri, İlbank A.Ş. ve belediyelerden gelen yaklaşık 80 personel toplantıya katılıyor.
TAŞÇI: “ÇEVRE TEMİZLİĞİ NOKTASINDA BELEDİYELERE BÜYÜK SORUMLULUK DÜŞÜYOR”
Toplantıda açılış konuşması yapan Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, “Denizlerin kirlenmemesi noktasında derin deşarj olayı Samsun sahilinde Büyükşehir Belediyemiz tarafından uygulanan bir yöntem. Ancak bu tesisin deniz kirliliğinin önlenmesi için yeterli olmadığını düşünüyorum. Çünkü sadece derin deşarj yöntemiyle denizlerdeki kirliliğin önlenemeyeceğini düşünüyorum. Çünkü karasal ve yüzeysel diğer faktörler denizimizi kirletmekte. Bu nokta da üzerimize düşeni insanlar olarak da belediyeler olarak da üstümüze düşeni yapmalıyız. Atakum Belediyesi olarak biz üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Gelecek nesillere güzel ve temiz bir gelecek bırakmak için belediyelere büyük görev düşüyor. Fakat temiz bir çevre için toplumun bütün organları birlikte hareket etmeli. Bu konu da hepimiz sorumluluğumuzun farkında olmalıyız. Böyle güzel bir projeye katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
AKDENİZ: “UZMAN GÖRÜŞLERİ ÇOK ÖNEMLİ”
Derin deniz deşarjının denizlere ne gibi katkısı olduğunu anlamak toplandıklarını söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Recep Akdeniz, "Bu toplantıda kurumlar ve belediyelerimizden katılan uzmanların görüşlerini almak istiyoruz. Bu görüşlerin proje değerlendirmesi açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çevrenin korunması, çevre sağlığının korunması açısından bu çalışmalara katkı sunan görüşler çok değerli. İşbirliği ve koordinasyon ne kadar sağlıklı olursa proje ve sonuçlarının çok iyi neticeler vereceğini düşünüyorum” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!