Güncelleme Tarihi:
SAMSUN,(DHA) - SAMSUN Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Kamil Demircioğlu, Terme Atıksu Arıtma Tesisi Rehabilitasyonu ve Derin Deniz Deşarjı Projesinde, deneme çalışmalarının başladığını açıkladı.
Terme Merkez Atıksu Arıtma Tesisi Rehabilitasyonu ve Derin Deniz Deşarjı Projesi Yapım İşinin 3 milyon 750 bin liraya mal olduğunu söyleyen SASKİ Genel Müdürü Kamil Demircioğlu, "Deniz tabanına kara ve deniz hattı olmak üzere toplam 1565 metre Q 355 milimetre çapında HDPE boru döşendi. Arıtılan atık su derin deniz deşarjı hattı vasıtası ile sahilden 1324 metre açığa (10 metre su derinliğine) pompalanacaktır. Arıtma tesisinin çevre düzenlemesi inşaatı çalışmaları ise devam ediyor. Tesissin Rehabilitasyonu tamamlandıktan sonra, atık suyun çevreye verdiği zarar, tamamen ortadan kalkacaktır” dedi.
Terme Atıksu Arıtma Tesisi'nin 1989 yılında İller Bankası'nın katkıları ile yaptırılıp, Terme Belediyesine teslim edildiğine dikkat çeken Kamil Demircioğlu, “Arıtma Tesisi çok yıpranmıştı. Tesisin Rehabilitasyonu ve ek ünitelerinin yapılabilmesi için batimetri, oşinografik, derin deniz deşarj güzergahında zemin etüt çalışmalarına müteakip, projeleri hazırlandı. 3 Haziran 2015 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2015 yılı birleşik çevre denetimi başarı ile tamamlandı. 29 Aralık 2015 tarihinde, Terme Merkez Atıksu Arıtma Tesisinin çevre izni alındı. Tesisin Rehabilitasyonu ve Derin Deniz Deşarjı çalışmalarına 16 Eylül 2015 tarihinde start verildi” diye konuştu.
Tesisin Rehabilitasyonu ve Derin Deniz Deşarjı yapım işlerinin tamamlandığını ve deneme çalışmalarının başladığını kaydeden Demircioğlu, şunları söyledi:
”Terme Merkez Atıksu Arıtma Tesisinde Stabilizasyon Havuzları yardımı ile arıtılmaktadır. Stabilizasyon havuzları ile evsel atık suların arıtılması çevre kirlenmesinin kontrolü ve çevrenin korunması açısından hem düşük işletme maliyeti ve kolay işletme koşulları açısından hem de doğal bir proses olması nedeniyle oldukça önemlidir. Stabilizasyon havuzları, güneş enerjisinin kullanılması ile atık su içerisindeki organik atıkların parçalandığı, su, besin ve enerji dönüşümünün yapılabildiği, işletme kolaylığı ve düşük işletme maliyeti olan atık su arıtma şeklidir. Ayrıca Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Numune Alma ve Analiz Metotları Tebliği kapsamında Tesisten İç İzleme Numuneleri alınarak akredite olmuş kuruluşlarda analizler yaptırılmıştır.”
Arıtma tesisinin girişine kaba ızgara ilave edildiğini ifade eden SASKİ Genel Müdürlüğü Atıksu Arıtma Dairesi Başkanı Emel Tüfekçi ise, “Terme Atıksu Arıtma Tesisi Rehabilitasyonu ve Derin Deniz Deşarjı Tesisinin girişindeki vanalar, borular ve korkulukların yenilendi. Havuzların temizliğinin yapıldı ve tesis çıkışına terfi istasyonu yapılarak, pompalar konuldu. Arıtma Tesisinde yıllık arıtılacak atık su miktarı ise, 1 milyon 900 bin metreküptür” diye konuştu.
FOTOĞRAFLI