IHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2015 18:33
SAMSUN GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜ, 15 NİSAN ÇARŞAMBA GÜNÜ İTİBARİYLE TÜM DENİZLERDE TROL VE GIRGIR AĞLARI İLE AVCILIK İÇİN GENEL AV YASAĞININ BAŞLAYACAĞINI DUYURDU.
Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, 15 Nisan Çarşamba günü itibariyle tüm denizlerde trol ve gırgır ağları ile avcılık için genel av yasağının başlayacağını duyurdu.
İl Müdürlüğü, 2014-2015 balıkçılık av sezonu kapanışı hakkında bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, "1 Eylül 2014 tarihinde gırgır avcılığıyla başlayan 2014-2015 avlanma sezonu, 15 Nisan 2015 tarihi itibariyle tüm denizlerimizde trol ve gırgır ağları ile avcılık için genel av yasağı dönemine girilmiştir. Getirilen kurallara uymak kaydıyla; avlanma yasağının başladığı 15 Nisan tarihinden itibaren isteyen balıkçılarımız karasularımızın bitişiğindeki uluslararası sularda avcılık yapabileceklerdir. Ayrıca su ürünleri avcılık tebliği ile getirilen düzenlemelere uyulması şartıyla uzatma ağlarıyla su ürünleri avcılığı dönem boyu serbesttir" ifadeleri kullanıldı.
Açıklamanın devamında, “Bakanlığımız, bilimsel, çevresel, ekonomik ve sosyal hususları göz önüne alarak, denizlerimizde su ürünlerinin korunması, avcılığının sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla, tür, boy, zaman, derinlik, mesafe ve av araçları bakımından su ürünleri avcılığına yasak, sınırlama ve yükümlülükler getirmektedir. Getirilen kurallara uymak kaydıyla; avlanma yasağının başladığı 15 Nisan tarihinden itibaren isteyen balıkçılarımız karasularımızın bitişiğindeki uluslararası sularda avcılık yapabileceklerdir. Ayrıca su ürünleri avcılık tebliği ile getirilen düzenlemelere uyulması şartıyla uzatma ağlarıyla su ürünleri avcılığı dönem boyu serbesttir. Geçtiğimiz yıl, getirilen düzenlemelere aykırı hareket edenler hakkında 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu kapsamında idari para cezası, ruhsat tezkerelerinin askıya alınması, ürünlere ve avlanma araçlarına el konulması gibi yaptırımlar uygulanmıştır. Su ürünleri denetiminden sorumlu kurumlarla yakın işbirliği içerisinde yürütülen denetimler; denizlerde ve iç sularda, balıkçı gemilerinde, karaya çıkış noktalarında, yol güzergâhlarında,
balık hallerinde ve perakende satış yerlerinde gerçekleştirilmektedir” denildi.
Av yasağı boyunca yasak olan herhangi bir istihsal ürünün kullanılmaması gerektiği belirten açıklamada, av yasağının çok olumlu katkıları olduğu kaydedildi. Yasaklarla geleceğe yatırım yapıldığı, avlanma yasağı süresince istihsali yasaklanan su ürünlerinin her ne suretle olursa olsun satışı, nakli ve imalatta kullanılması ile avlanma yasağı süresince gemilerde ve istihsal yerlerinde her türlü av malzemeleri, teçhizat, alet, edevat ve yemlerle takımların bulundurulmaması gerektiği vurgulandı.
Ayrıca ideal avcılığın dengeli avcılık olduğu, aşırı ve kuralsız avcılık, geleceğin ve çok önemli bir zenginliğin yok edilmesi anlamına geldiği, iyi bir gelecek için avlanma usul ve esaslarına uyulması gerektiği, amacın, günü kurtarmak değil, geleceği kurtarmak olması gerektiği dile getirildi.