IHA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2015 17:28
Samsun’da Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından “Çocuk Cinsel İstismarı Farkındalık Sempozyumu” düzenlendi.
Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, “19 Kasım Dünya Çocuğa Yönelik Cinsel İstismarı Önleme Günü” dolayısıyla “Çocuk Cinsel İstismarı Farkındalık Sempozyumu”nu Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirdi. Sempzyuma yoğun bir katılım sağlanırken, merdiven boşlukları doldu, bazı kişiler ise sempozyumu ayakta izledi.
“ÇOCUK İSTİSMARI, TOPLUMUMUZUN ÇOK BÜYÜK BİR YARASI”
Sempozyum öncesinde Söz alan Samsun Vali Yardımcısı Ali Galip Saral, “Bugün Dünya’nın ve ülkemizin en önemli toplumsal sorunlarından birisi burada tartışılacak. Umarım toplantı amacına ulaşır. Maalesef hem maddi boyutu hem tıbbi boyutuyla beraber çocuk istismarı, toplumumuzun çok büyük bir yarasıdır. Her yıl binlerce olaya görsel ve yazılı basından tanık oluyoruz. Bunun bütünüyle önlenmesi belki kısa sürede mümkün olmayacak ama geleceğin toplumunu inşa ederken, bir yetişkin olarak hepimizin çok büyük bir sorumluluğu olduğunun bilinciyle hareket edersek, gelecekte böyle bir sorundan arınmış bir yaşama mutluluğunu bizden sonraki kuşaklara bırakma şansını yakalayabiliriz. Sempozyumun herkese hayırlısı olmasını diliyorum” dedi.
“GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKALIM”
Sağlıklı bir gelecek için çocuk istismarı konusunda herkesin Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Dursun Mehel, “Konumuz her ne kadar sevimli bir konu değilmiş gibi görünse de günümüzde artık bütün dünyada ve ülkemizde bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Bu farkındalık, inşallah özellikle yönetici kadrosunda veya bu konunun paydaşları arasında büyük bir farkındalık oluşturur. Çocuklarımıza, geleceğimize, sağlıklı bir nesil yetişmesi açısından bir farkındalık oluşturacağı düşüncesi ile bu sempozyumu hazırladık. Asıl amacımız, çocuk istismarının ülkemizde ve dünyada olmasını engellemek. Olursa da farkında olalım. Geleceğimize sahip çıkacağız. Geleceğimizi sağlıklı nesillere teslim etmek için bu şekilde farkındalık oluşturacak toplantılara devam edeceğiz” diye konuştu.
2 oturum halinde gerçekleşen sempozyumun ilk oturumuna, Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Tıp Fakültesi Prof. Dr. Hatice Güz başkanlık yaptı. Yrd. Doç. Dr. Yusuf Yasin Gümüş, ‘Çocuk istismarının tanımı, çocuk üzerindeki kısa ve uzun süreli etkileri’ konusu hakkında konuşma yaptı. Doç. Dr. Koray Karaberkiroğlu, ‘Çocuk sinsel istismarını önleme, kovuşturma ve mahkeme sürecinde ihmal, istismardan koruma ve rehabilitasyon’ konusunda bir sunum gerçekleştirdi. İlk oturum, Doç. Dr. Ahmet Güzel’in ‘Tıbbi muayene ve biyolojik delillerin toplanmasında istismar mağduru çocuklara yaklaşım’ konusundaki konuşması ile sonlandı.
İkinci oturuma OMÜ Hukuk Fakültesi Yar. Doç. Dr. Ali Türkmen, başkanlık yaptı. Cumhuriyet Savcısı Resul Köse, ‘Çocuk cinsel istismarı ile ilgili yasal mevzuat hükümleri ve mahkeme tedbir kararlarının uygulanmasında karşılaşılan güçlükler’ konulu konuşma yaptı. İkinci oturum Psikolog Funda Uzun’un ‘Çocuk izlem merkezi ve işleyişi’ hakkında bilgi vermesi ile sonlandı.
Sempozyum görüş ve önerilerin alınmasıyla sona erdi.