Güncelleme Tarihi:
SAMSUN (AA) - Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen Trüf Mantarı Projesi kapsamında Samsun Orman İşletme Müdürlüğü ile birlikte 2 gün süreyle Samsun’da hizmet için eğitim çalışması yürütüldü.
Dün Samsun’da yapılan seminer çalışmalarının arından Orman Müdürlüğüne bağlı ekipler Çarşamba’nın Şeyhgüven Mahallesi'nde bulunan ormanlık alanda eğitim çalışmalarına devam etti.
Orman Genel Müdürlüğü Baş Müfettişi Ömer Naci Kaya, yaptığı açıklamada, "Orman Genel Müdürlüğü olarak toprak altındaki kara elmas olarak bilen trüf mantarları konusunda bir eylem planı yaptık. Bu konuda Türkiye’nin genelinde trüf mantarlarının çeşidini ve kapasitesini belirliyoruz. Amacımız, doğal bulduğumuz yerlerde yaban hayatına daha fazla kazandırma, toprağın su tutma kapasitesini güçlendirme ve piyasada 250 Avro'dan başlayarak 10 bin Avro'lara kadar çıkan bir kilo fiyatından bizim de pastada yerimizi almamız. Sadece maddi anlamda değil, ekosistem açışında da değerlendirerek bu çalışmayı yapıyoruz. Şu an Samsun Çarşamba ilçesinde tatbikatımızı yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl bu bölgede trüf mantarı bulduk. Samsun deniz iklim kuşağı olduğu için Samsun ili Amasya Bölge Müdürlüğümüzün birinci ayağı" dedi.
Çalışmaya katılan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Pekşen, “Karadeniz Bölgesi doğa mantarları konusunda çok zengin. Halkın bildiği ve tükettiği hatta yurt dışına gönderdiğimiz mantarlarımız var. Ama trüf mantarını inceliyoruz. Bu mantar daha farklı bir mantar türü ve yerin altında yetişen bir mantar türü. Ülkemizin yer altı mantar zenginliğini ortaya koyacak bir çalışmanın içindeyiz” şeklinde konuştu.
Amasya ve Samsun Orman Müdürlüklerine bağlı inceleme ekipleri daha sonra arazide trüf mantarı konusunda çalışmalar yaparak, bu konuda konunun uzmanlarından eğitim aldı.