IHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2015 16:56
SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER DAİRE BAŞKANI NECMİ ÇAMAŞ, 60 KİŞİLİK BİR EKİPLE BİN 600 YAŞLIYA HİZMET VERDİKLERİNİ SÖYLEDİ.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Necmi Çamaş, 60 kişilik bir ekiple bin 600 yaşlıya hizmet verdiklerini söyledi.
Yaşlılara evde bakım hizmeti ve yatalak hastalara bakan hasta yakınlarına verdikleri hizmetler hakkında açıklamalarda bulunan Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Necmi Çamaş, “Biz Büyükşehir Belediyesi olarak 2007 yılında Yaşlılara Hizmet Merkezi’ni kurduk. 2007 yılından bu zamana kadar da özellikle 60 yaşın üzerinde bakıma muhtaç, asgari ücretin altında gelire sahip olan yaşlılarımızın, sağlık, ev temizliği, kişisel bakım, banyo, sıcak
yemek, psikolojik destek, moral motivasyon gibi bütün hizmetlerin tamamını yürütüyoruz. 2015 yılına geldiğimiz zaman bu hizmetimiz şu an sekiz ilçemizde bin 600 yaşlımıza verilmektedir. Bu ilçelerimiz Ayvacık, Salıpazarı, Canik, Atakum, Tekkeköy, İlkadım, Kavak ve 19 Mayıs. Yaşlılarımız bu hizmeti alabilmek için hiçbir prosedüre tabi tutulmuyor. Kendileri ya da komşuları Yaşlılara Hizmet Merkezi’mize müracaat ettikleri zaman bizim sosyal hizmet uzmanımız, sosyoloğumuz birlikte gidiyorlar inceleme yapıyorlar. Yaşlılarımızın hangi hizmete ihtiyacı, hangi hizmeti bizden talep ediyor; sıcak yemek mi, ev temizliği mi, psikolojik destek mi talep ediyor yoksa ‘gelin benim banyomu yaptırın, tırnaklarımı kesin, kişisel bakımımı’ yapın mı diyor. Bunlara göre görevli arkadaşlarımız taleplerini alıyorlar ve biz bu talepleri hemen işleme koyuyoruz. Bu hizmetlere karşılık hiçbir ücret alınmıyor. Ev genel temizliğini 15 günde bir, banyoyu haftada bir, psikolojik desteğimiz ayda en az iki defa kişilerin evlerine gidilerek seanslar halinde onlarla konuşularak yapılıyor. Bunun yanında bizim ev ziyaretlerimiz oluyor. Büyükşehir Belediye Başkanımızın, bizlerin, sosyal hizmet uzmanımızın ev ziyaretleri oluyor. Biz şu sloganla yola çıktık çocukken yanınızda anneniz vardı şimdi hiç merak etmeyin Samsun Büyükşehir Belediyeniz var. Biz şunu taahhüt ettik Samsun Büyükşehir Belediye sınırları içerisinde yaşayan hiçbir yaşlımız; ben bakılmıyorum, ben banyo yaptırılmıyorum, ben aç kaldım dedirtmeyecek bir projeyle 60 kişilik bir ekip ve 10 araçla, 8 ilçemizde bin 600 yaşlımıza bu hizmeti veriyoruz” dedi.
“HASTAYA BAKMANIN DAHA DA ZOR OLDUĞUNU BU ZAMANA KADAR HİÇ DÜŞÜNMEMİŞTİK”
Evde bakım hizmeti verirken farklı bir şeyle karşılaştıklarını söyleyen Çamaş, “Özellikle; alzheimer, demans, parkinson hastası sahipleri bu hastalara bakanların hakikaten büyük güçlükler içinde olduklarını gördük. Bunlara nasıl yardımcı olabiliriz düşüncesiyle yaklaşık 1 yıldır bir proje üzerinde çalıştık. Mesela; alzheimer, demans, parkinson hastası olabilir. Parkinson hastası olan bir kadın; ‘Ben üç yıldır bir pazara dahi gidemedim, bir alışverişe dahi gidemedim, ben anneme bakıyorum bakmaktan keyif alıyorum, ama benimde bir hayatımın olması benimde bir pazara gitmem, bir günlüğüne de olsa kendime zaman ayırmam mümkün olmayacak mı’ diye sorduğunda biz bu konuyla ilgili bir proje geliştirdik. Şimdi alzheimer, demans, parkinson gibi hastalıklara sahip yatalak hasta sahiplerinin haftada iki gün hastalarını alıyoruz. Özel bir bakım merkezinde; onların yemeklerini yediriyoruz, onlara çeşitli kurslar verdiriyoruz, onların sağlık hizmetlerini yerine getiriyoruz, banyolarını yaptırıyoruz sabahtan aldığımız bu hastayı akşam evine bırakıyoruz. Yani hastaya bakmanın çok zor olduğunu biliyoruz. Ama hastaya bakmanın daha da zor olduğunu bu zamana kadar hiç düşünmemiştik. İşte hastaya bakan o kişiye biz haftada artık iki gün izinlisiniz. Yaşlı anneniz babanız bizim annemiz babamız diyoruz ve bu hizmeti veriyoruz. Bu da Türkiye’ye örnek olabilecek insanımızın, sağlıklı bireylerimizin de sosyal hayata adaptasyonu ile ilgili çalışma olarak bu projeyi görüyoruz” diye konuştu.