Büyükşehir Belediyesi’nden Doğal Gaz Dağıtım Şirketi Açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Büyükşehir Belediyesi’nden Doğal Gaz Dağıtım Şirketi Açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2015 13:45

SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ GENEL SEKRETER YARDIMCISI MUSTAFA YURT, AK MERCAN GAZ DAĞITIM ŞİRKETİNE BOZDUĞU YERLERİ YAPMADIĞI GEREKÇESİYLE ÇALIŞMA İZNİ VERMEDİKLERİNİ BELİRTTİ.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt, Bafra, Vezirköprü, Havza ve Ladik ilçelerinde doğal gaz dağıtım işini yapan firmaya, bozduğu yerleri yapmadığı gerekçesiyle çalışma izni vermediklerini söyledi.
Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt, Bafra, Vezirköprü, Havza ve Ladik ilçelerinde yürütülen doğalgaz çalışmaları ve yaşanan problemler hakkında açıklamalarda bulundu. Büyükşehir Belediyesi olarak doğal gazın en ücra köylere bile gitmesini istediklerini belirten Yurt, “Büyükşehir Belediyesi tüm ilçelerde yaptığı yatırımları göz önünde bulundurulursa hiçbir alt yapı kurumuna izin vermemesi söz konusu değildir. Hele hele doğalgaz gibi temiz ve ucuz enerjinin vatandaşlarımız tarafından kullanılmasına asla engel olmayız. Büyükşehir Belediyesi hudutları dahilinde 10’dan fazla alt yapı kurumu var. Bu kurumların koordinasyonları kanunla Büyükşehir Belediyesi’ne verilmiş durumda. Büyükşehir Belediyesi olan yerlerde 5 bin 216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu olaraktan Altyapı Koordinasyon Merkezi(AYKOME) kuruldu. 2008 yılında AYKOME şube müdürlüğü bir yönetmelik yayınladı. 6 bin 360 sayılı Yasa ile Büyükşehir Belediyesi’nin sınırları 17 ilçeye çıktı. Yıllarca ilçe belediyelerinde alt yapı hizmetleri yapan gaz dağıtım şirketleri oralarda istedikleri gibi at koşturmuşlar. Diledikleri yerleri kazmışlar, diledikleri tahrip etmişler. ‘Biz vatandaşa gaz götürüyoruz’ gerekçesi ile böyle bir şey yapmışlar. Türkiye sosyal, laik, hukuk devletidir. Yani burada yapılan bütün uygulamaların hukuk içerisinde olması lazım. Hiç kimse dudaklarından çıkan bir sözle bu ülkede kurallar koymaya kalkamaz. Biz de kanunla belirlenmiş olan ve AYKOME ile düzenlenmiş olan koordinasyon görevini yerine getiriyoruz” dedi.
“KADINLARI ÖRGÜTLEMİŞ”
“Ak Mercan firması Bafra’da kadınları örgütlemiş, Büyükşehir Belediyesi’ne göndermek istiyor” iddiasında bulunan Mustafa Yurt, şöyle devam etti: “Bu kabul edilebilir bir şey değildir. Her alt yapı kurumu belediyenin yaptığı üst yapıyı bozduktan sonra yapmak zorundadır. Kim bozarsa bozsun belediyeye ait, vatandaşlardan toplanan vergilerle yapmış olduğumuz asfaltı, kaldırımı, betonunu, peyzajını, yeşil alanını kim bozmuş ise bunun bedelini ödemek zorundadır. ‘Ben yaparım, bozarım belediye bunu yapar’ diye bir şey yok. Böyle bir dünya da yok. Bozmuş oldukları alt yapı işlerinin bedelini belediyeye ödeyecekler veya kendileri tamir edecekler. Bu firmalar kar yapacak diye belediyenin fakir fukara insanlardan aldığı vergilerle oluşturduğu alt yapıyı ve üst yapıyı bozarsan bütün ceremesini de ödersin. Büyükşehir Belediyesi bunu istiyor. Biz buradan Büyükşehir Belediyesi olaraktan tüm vatandaşlarımıza, özelliklede Ak Mercan firmasının kullanmaya çalıştığı bayanlara sesleniyoruz. Asla bu oyuna gelmesinler. Türkiye’de Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu(EPDK) var. Vatandaşlar EPDK’ya şikayetlerini bildirsinler. Desinler ki ‘Burada sizin ihalenizi alan gaz dağıtım şirketi, Büyükşehir Belediyesi’ne ait yolları bozuyor, yapmıyor. Bu yüzden de Büyükşehir Belediyesi bu firmanın çalışmasına izin vermiyor. Buradaki sizin yaptırımınız nedir?’ diye sorsunlar. EPDK kurumunun çok büyük yaptırımları var. Gerekiyorsa bu firmanın lisans hakkını bile lağvedebilir. Hanım teyzelerimiz asla kendilerini bu oyuna getirmesinler. Biz doğalgaz dağıtım işlerinin en ücra köylere kadar gitmesini istiyoruz. Ama bir şartımız var. Hangi dağıtım şirketi olursa olsun AYKOME kararlarına uyup bozduğu alt yapı ve üst yapı çalışmalarını yapmalıdır. Diğer gaz dağıtım şirketleri bozdukları yerlerin bedelini öderken Ak Mercan firmasının özelliği ne? Belediyenin bir iştiraki olan SASKİ bile bozduğu yerlerin bedelini belediyeye ödüyor. Bozduğu yerleri yapmayan firma, bu bozduğu yerlerin bedelini AYKOME ve Büyükşehir Belediyesi’nin belirlediği fiyatlarla ödemeyi kabul ederse biz çalışmalarına tekrar izin veririz. İzin vermeme gibi bir durum söz konusu değil. Büyükşehir Belediyesi olarak ucuz ve temiz enerji olan doğal gaza karşı değiliz. Bu doğrultuda çalışan firmaların yaptığı yanlış uygulamalara karşıyız.”
“POPÜLİZM YAPMASINLAR, BOZDUKLARI YOLLARI YAPTIRSINLAR”
İlçe belediye başkanlarına da çağrıda bulunan Yurt, “İlçe belediye başkanlarımız, popülizm adına bunların bu şuursuzca davranışlarına ‘evet’ diyorlar. Güya vatandaşların taleplerine karşı çıkmamak için böyle şeyler yapıyorlarmış. Ama ondan sonra yolları delik deşik oluyor. Daha sonra da Büyükşehir Belediyesi’nden araba araba yama malzemesi dileniyorlar. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Bozdurdukları yeri yetkili firma yapmak zorundadır. AYKOME hem Büyükşehir Belediyesi’ni hem ilçe belediyelerini hem de alt yapı kurumlarını bağlar. Bunları ben uydurmadım 5 bin 216 sayılı Kanun’da bu var. İçişleri Bakanlığı’nın çıkartmış olduğu AYKOME Yönetmeliği’ne göre biz bunları yapıyoruz. Onun dışında bu oyunlara ilçe belediye başkanlarımız ve ilçe yönetimlerimiz gelmesinler. EPDK’ya gitsinler. İlçe belediyesinin sınırındaki yollarda da aynı hususlar geçerli. Görüyoruz ilçelerdeki yollar delik deşik. Geçilecek gibi değil. Ondan sonra geliyorlar Büyükşehir’e ‘bize asfalt malzemesi verin’ gibi isteklerde bulunuyorlar. İlçe belediyeleri bu bozdurdukları yerleri alt yapı kurumlarına yaptırsınlar. Popülizm yapmasınlar” şeklinde konuştu.
DOĞAL GAZ DAĞITIM ŞİRKETİNDEN AÇIKLAMA
Söz konusu iddialara cevap veren Ak Mercan Gaz Dağıtım Şirketi Bölge Müdürü Mustafa Sezen şunları söyledi: “Biz Büyükşehir Belediyesi’ne ruhsat talebinde bulunduk. Bize ruhsat vermedikleri için Büyükşehir Belediyesi’ne ait şantiye alanına girmiyoruz. Dolayısıyla bizim bozduğumuz yerleri yapamama gibi bir durumumuz söz konusu değil. Büyükşehir Belediyesi’ne ait sokaklarda geçen sene bir çalışmamız oldu. Oranın da asfaltı zaten yapıldı. Biz belediyeye mart ayında kazı ruhsat talebinde bulunduk. Kazı ruhsat taleplerimize karşılık vermiyorlar. Şu anda 5 bin konut doğal gaz hizmeti almadığı için mağdur durumda. Bölge halkını toplayıp Büyükşehir Belediyesi’ne eylem tarzında bir davranışımız söz konusu değil. Biz eylem yerine EPDK’ya belediyenin izin vermediğini iletiriz. Bizim ruhsatımız olmadığı için Büyükşehir’in caddelerinde çalışmıyoruz. Vezirköprü ilçesinde 20 km’lik doğal gaz hattı yaptık. Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Mustafa Gürol Caddesi vardı. Büyükşehir bu caddeye ruhsat vermediği için oradaki insanlar doğalgaz kullanamıyor. Bizim bir yeri bozup yapmama gibi bir durum yapmadık. Büyükşehir Belediyesi bize ruhsat vermedi ki biz bir yerleri bozalım bırakalım. Vermediği bir şeyden dolayı bize nasıl bir sonuç çıkarabilirler? Biz geçen sene açtığımız yerlerin hepsini yaptık. Oraların hepsi bitmiş durumda.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!