Güncelleme Tarihi:
Yaprak KOÇER/SAMSUN, (DHA) - SAMSUN Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, Mustafa Kemal Atatürk’ün, Kurtuluş Savaşı'nın meşalesini yaktığı Samsun'da 4’ncü defa gelişinde okumak için 3 kitap istettiği ve okuduktan sonra bazı satırların altını çizdiğini söyledi.
Samsun Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, Samsun'a 22 Kasım 1930’da dördüncü gelişinde o zamanki Gazi Kütüphanesi'nden üç kitabı okumak için istediğini dile getirdi. Mustafa Kemal Atatürk'ün iyi bir kitap okuyucusu olduğunu söyleyen Vali Yardımcısı Kubalı, "Atatürk, Samsun'a dördüncü gelişinde Gazi Kütüphanesi'nden ‘Cihan Tarihi’, ‘Büyük Adamlar Serisi’ ve ‘Tarihte Güzel Kadınlar’ isimli üç kitabı okumak için istemiştir. Bunlardan Enis Behiç'in ‘Tarihte Güzel Kadınlar’ adlı kitabında Madam Rolan'ın ‘Hürriyete’ ait makalesinin 96, 97 ve 98’inci sayfalarında altlarını mor ve kırmızı kalemle çizdiği satırlar yer alıyor" dedi.
Vali Yardımcısı Kubalı'nın Atatürk'ün altlarını mor kalemle çizdiği satırların ‘özgürlük’ ile ilgili olduğunu belirterek, "Bu satırlarda, 'Hürriyet' bilakaydü şart serbest olmak değildir. Onun kayıtları, şartları vardır. Bilakaydü şart serbest olmak, ormanlarda yaşayan hayvanlara mahsustur. İnsanlar ise içtimai muhitlerde bir takım adetlerde, teamüllerde ülfet etmiş, bir terbiye...’ ifadeleri yer alıyor. Atatürk'ün aynı kitapta altını çizdiği 97’inci sayfada ise 'Bazı kavimler nezdinde de epeyce zamanlar sakal salıvermek adeti (hürriyet) zannolunmuştur’ satırlarının altını çizdikten sonra devamla 'Hürriyet-i Siyasiye her istenilen şeyin yapılmasından ibaret değildir. Bir devlette, yani kavanine malik bir heyet-i içtimaiye de hürriyet arzu edilmesi lazım gelen şeyin yapılmasında ve arzu edilmesinde icap eden şeyin yapılmasına cebr ve tazyik ibaret olabilir. İstiklal ve hürriyetin ne olduğunu fikre koymak lazımdır’ ifadeleri yer alıyor" diye konuştu.
Atatürk’ün bu kitabın 98’inci sayfasında yer alan bazı satırları ise kırmızı kalemle çizdiğini dile getiren Kubalı, "Bu satırlarda ise, 'İlmi esaslara nazaran ferdin hududu hürriyeti, gayri hududa hürriyeti ile mahdut olduğundan başkasının hak hürriyetini tanımayan kendi hak ve hürriyetini tanıtamaz... 'Maksat ve gaye bir olduktan sonra ittihat edemezler miydi? Vatan için daha müfit çalışamazlar mıydı? Hayır... İhtiras denilen manevi düşman bunların yakalarından tutmuş, küçüklüğe sürüklemiştir.’ İfadeleri yer alıyor. Bu satırları çizen Atatürk'ün kütüphane memurlarına ise 'Mor boyalı kalem ile işaret ettiğim yerleri halkımıza okut' emrini verdiği belirtiliyor" dedi.
FOTOĞRAFLI