IHA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2015 10:07
ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ( OMÜ) TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ AŞKIN NÖROBİYOLOJİSİNİ TARTIŞTI.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi öğrencileri aşkın nörobiyolojisini tartıştı.
Ondokuz Mayıs Tıp Öğrencileri Birliği (TurkMSIC) ve European Medical Students Association ( EMSA Samsun) işbirliğinde “Aşkın Nörobiyolojisi” başlıklı konferans düzenlendi.
Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferans İstanbul Bilim Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Oytun Erbaş’ın eğlenceli ve interaktif sunumuyla gerçekleşti.
Büyük ilgi gören ve öğrenci katılımının yoğun olduğu konferansa OMÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve EMSA Samsun Akademik Danışmanı Prof. Dr. Kemal Balcı ve akademik personel katıldı.
“AŞK YOKTUR SADECE LİBİDO VARDIR”
Ondokuz Mayıs Tıp öğrencileri Birliği ve EMSA Samsun Tıp Eğitimi Direktörü Cengiz Gökce yaptığı açılış konuşmasında, “İnsan beyni hala bir sır küpü olarak görülmektedir. Bugün burada bu sır küpünün kapağını nörobilim alanının belki de en çok merak edilen konusu olan ‘aşkın nörobiyolojisi’ ile açmaya çalışacağız. Belki de Freud’un dediği gibi ‘Aşk yoktur sadece libido vardır’ bunları bilmiyoruz ama birazdan bu konularla ilgili bilgilenme şansı bulacağız” dedi.
“KİME VE NASIL AŞIK OLUYORUZ?”
Konuşmanın ardından konferansa geçildi. Konferansta aşkın beyinle olan kimyasal ilişkisini irdeleyen Yrd. Doç. Dr. Oytun Erbaş, verdiği güncel örneklerle ilginç bir sunum gerçekleştirdi. “Aşkın yaşı ve ilacı var mıdır?, Aşk her şeyi affeder mi?, Aşkın ömrü ne kadardır?, Kime ve nasıl aşık oluyoruz?, Kadın ve erkeklerin aşka bakışı farklı mıdır? ve Aşk biter mi?” gibi çeşitli merak edilen soruları aşkın daha çok beyin kimyasıyla ve hormonlarla olan ilişkisi gözler önüne sererek cevapladı.
“AŞKIN ÖMRÜ 1-1,5 YILDIR”
Yrd. Doç. Dr. Oytun Erbaş, konuşmasında aşkın beynin frontal lob bölgesinde yaşandığını söyledi. Ayrıca oksitosinin, dopamin ve endorfin hormonlarının aşkla bağlantısını hem bilimsel hem de esprili bir dil ile katılımcılarla paylaştı. Aşkı bir ‘kendini iyi hissetme ve mutluluk hali’ olarak tanımlayan aşkın sürekli olmadığını ve bitebileceğini söyleyen Erbaş, kadın ve erkek beyninin aşkı yaşamada çok farklı özellikler gösterdiğini söyledi. Aşkın bilimsel olarak 1-1,5 yıl ömrü olduğunu söyleyen Erbaş, “En çok yakınımızdaki ve sürekli gördüğümüz insanlara aşık oluyoruz. Aşkta yakın iletişim şart. Aşkın önemli sebeplerinden biri de türün devam etmesini sağlamak ve türün devamını sağlamanın ödüllendirilen bir davranış biçimi olması” diye konuştu.
Konferans Erbaş’ın öğrencilerin sorularını cevaplaması ve öğrencilerle selfie çektirmesiyle son buldu.