Güncelleme Tarihi:
Hakan AKGÜN/SAMSUN, (DHA) – SAMSUN Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, "Ülkemizde artan sıcaklarda rahatsızlığı bulunan vatandaşlarımız saat 10.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamalıdır. Özellikle herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı, kalp hastalığı tedavi amaçlı bazı ilaçların kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir" dedi.
Türkiye genelinde etkili olan sıcak hava nedeniyle vatandaşların sağlık problemleri yaşamamaları için uyarılarda bulunan Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, "Ülkemizde artan sıcaklarda rahatsızlığı bulunan vatandaşlarımız saat 10.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamalıdır. Aşırı sıcaklar çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir. Sıcaklık ve nem artışına bağlı vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Normalde terleme ile dengede tutulmaya çalışılan vücut ısısı aşırı sıcaklarda tam olarak dengelenemez. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Özellikle herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı, kalp hastalığı tedavi amaçlı bazı ilaçların kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir" dedi.
ZORUNLU OLMADIKÇA DIŞARI ÇIKMAYIN VE SIVI TÜKETİN
Zorunlu olarak bulundukları ortamlardan dışarı çıkan vatandaşların aşırı sıcaklardan korunma yöntemleriyle ilgilide açıklamalarda bulunan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, "Zorunlu olarak dışarı çıkmak zorunda kalan vatandaşlarımız dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmelidir. Geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır. 10.00 ile 16.00 saatleri arasında denize girilmemeli ve güneşlenememelidir. Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmelidir. Bebekler ise bu açıdan daha sık izlenmelidir. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalıdır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir. Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2 ya da 2,5 litre yani ortalama 12-14 su bardağı sıvı tüketilmelidir" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI