Asarcık’ta Trüf Mantarı Yetiştirilecek

Güncelleme Tarihi:

Asarcık’ta Trüf Mantarı Yetiştirilecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2015 18:23

SAMSUN BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME DERNEĞİ İLE ASARCIK BELEDİYESİ KIRSAL KALKINMA PROJESİNDE ALTERNATİF İHRACATA YÖNELİK TARIM ÜRÜNÜ OLARAK SEÇİLEN TRÜF MANTARININ DİKİMİ İÇİN İLK TRÜF ORMANI OLUŞTURMAK İÇİN ÇALIŞMA BAŞLADILAR.

Samsun Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Derneği ile Asarcık Belediyesi ‘Kırsal Kalkınma Projesi’ kapsamında alternatif ihracata yönelik tarım ürünü olarak seçilen trüf mantarının dikimi için çalışma başlattı.
Trüf mantarının dikeleceği yerde Asarcık Belediye Başkanı Şerif Kılağuz ile birlikte inceleme yapan Samsun Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çelik, burada trüf mantarı hakkında bilgi verdi. Çelik, “Dünyada doğadan toplanan trüf mantarları sürekli azalan bir grafik izlemektedir. 2013 yılındaki dünya trüf rekoltesi 240 tondur. Bu miktara kapama bahçelerde üretilen trüf miktarı da dahildir. Küresel ısınma, yağış dengesizlikleri, doğada ki insan ve hayvan tahribatı ile azalan doğal trüf potansiyeline karşılık, her geçen gün artan trüf talebi, gelecek yıllarda trüf mantarlarının bahçe kültürü ile üretiminin önem kazanacağını göstermektedir” dedi.
Trüf mantarının fiyatları hakkında bilgi veren Çelik, “Tuber aestivum uncinatum mayıs-ağustos aylarında hasat edilir. Hektara en fazla 800 fidan dikilebilir. Dikilen fidan ortalama beşinci yıldan itibaren ürün vermeye başlar. Bahçedeki ağaçların her yıl yüzde 70’inden ürün alınır. 800 ağaçlık 1 hektar bahçeden onuncu yıldan itibaren 160 ile 320 kg arası ürün alınır. 2013 yılında Avrupa’da ortalama tüketici fiyatları kilo başına beyaz trüf 200 euro, siyah trüf ortalama bin - bin 500 eurodur” şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!