Güncelleme Tarihi:
SAMSUN (AA) - YAŞAR KARAMAN - Samsun'un Terme ilçesinde Yılmaz ailesinin kurduğu "Tiyatro Amazon"da annenin yazıp yönettiği oyunları, eşi ve çocukları sahneliyor.
Yılmaz ailesi, eski Terme Kültür Merkezi'nde, "Tiyatro Amazon" olarak sahneledikleri oyunlarla beğeni topluyor.
İlçede öğretmenlik yapan baba Şenol ile kızları Hande ve Gamze'nin sahne aldığı oyunları, anne Nermin Yılmaz yazıp yönetiyor.
Kendisi de oyunlarda rol alan anne Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşiyle 2000 yılında "Tiyatro Amazon"u kurduklarını söyledi.
İlk olarak Moliere'in üç perdelik "Zoraki Hekim" adlı komedisini izleyiciyle buluşturduklarını belirten Yılmaz, "O tarihlerde kızımın biri 4, diğeri 6. sınıfa gidiyordu. Kızlarım da bu oyunda yer aldı. Daha sonra başka oyunlar sahneye koyduk. Oyunlarımızda telif sorunuyla karşılaşınca yazmaya başladım" dedi.
Beyin ameliyatı geçirdiği dönemde boş vakti olduğunu dile getiren Yılmaz, ilk olarak "Yetiş Doktor", ardından Çernobil'den sonra bölgede artan kanser vakalarına dikkati çektiği "Karadeniz Yanıyor" adlı oyunları yazdığını anlattı.
Bugüne kadar yazdığı 9 oyunu sahneye koyduklarını bildiren Yılmaz, "Şu anda da üzerinde çalıştığım iki oyunda uyuşturucu kullanımı ve kadına karşı şiddete dikkat çekmek istiyorum" diye konuştu.
Tiyatronun artık kendileri için vazgeçilmez olduğunu vurgulayan Yılmaz, eşi ve çocuklarıyla tiyatro aşkıyla yaşadıklarını ifade etti.
Şenol Yılmaz ise eşinin 2007'deki beyin ameliyatının ardından oyun yazmaya başladığını, bu tarihten itibaren sadece bu eserleri sahnelediklerini kaydetti.
Eşinin yazdığı oyunlar sayesinde telif hakları sorunundan kurtulduklarını belirten Yılmaz, istedikleri zaman metinde değişiklik yapabilmelerinin işlerini kolaylaştırdığına işaret etti.
- "Türkiye'nin ikinci Uygur Tiyatrosu gibiyiz"
Ailenin küçük kızı Hande Yılmaz, müzik öğretmenliği yaptığını ve yüksek lisansa devam ettiğini söyledi.
İlkokul 4. sınıftayken ailesiyle oyunlarda rol almaya başladığını anlatan Yılmaz, "O tarihten itibaren tiyatro içimize aşılandı. Sadece oyuncu olarak değil, tiyatronun afişinden dekoruna her şeyinde bir tuzumuz bulunuyor. Aile tiyatrosu olarak Türkiye'de ikinci Uygur Tiyatrosu gibiyiz. Onların başlattığı şeyi devam ettiriyoruz. Bu da bizi mutlu ediyor" dedi.
Gamze Yılmaz da Terme Belediyesi basın biriminde çalıştığını ifade etti.
Ailece tiyatro yapmanın keyifli olduğuna değinen Yılmaz, "Bugüne kadar yaklaşık 250 oyun oynadık, zaman zaman farklı illere turneye de gidiyoruz. Bazen biletli, bazen ücretsiz olarak oyunlarımızı sahneliyoruz" diye konuştu.
- Aile tiyatrosuna belediyeden destek
Terme Belediye Başkanı Şenol Kul ise 16 yıldır ilçelerinin kültür sanat hayatına renk katan "Tiyatro Amazon"a destek verdiklerini belirtti.
İlçeye yeni kültür merkezi kurulması için proje hazırlığı yaptıklarını dile getiren Kul, şunları kaydetti:
"Tiyatromuz için şimdilik geçici bir yer tahsis ettik. Kültür merkezimiz tamamlanınca daha ferah ortamda çalışmalarına devam edecekler. Aileyi hem Termemizin önemli bir kültürel değeri olan Amazon isminden hem de ilçemizin kültür sanat hayatına verdikleri desteklerden dolayı kutluyorum. Bir toplum yalnızca kalkınarak gelişmez. Gelişmemiz için kültür sanat faaliyetlerine de önem vermeliyiz."