Güncelleme Tarihi:
SAMSUN (AA) - İLYAS GÜN - Samsun Olgunlaşma Enstitüsü, yaptığı araştırma sonucunda Osmanlı ile Cumhuriyet'in ilk döneminde kadınların duygularını yansıtan şapka ve başlıkları belirledi.
Samsun Olgunlaşma Enstitüsü, Sivas, Sinop, Amasya, Samsun, Giresun ve Trabzon'da yaptığı araştırma sonucunda Cumhuriyetin ilk dönemlerinde Anadolu'daki kadınların farklı başlık ve şapkalar kullandığını tespit etti. Enstitü, bu yörelere ait başlık ve şapkalar ile Osmanlı döneminde sarayda kadınların kullandığı başlıkları, bu kültürün yok olmaması amacıyla yeniden üretti.
Enstitüsü Müdürü Fatma Bayram Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişten bugüne kadın başlıklarının çeşitli anlamlar taşıdığını söyledi.
Enstitü tarafından Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerindeki kadın başlıklarının yeniden üretiminin yapıldığını belirten Arslan, "Başlıklar, ülkemizdeki kadının giyim kültürü hakkında önemli bilgiler veriyor. Anadolu kadınımız ile Osmanlı döneminde sarayda sultanlar farklı başlıklar kullanmışlar. Günümüzde de bazı köy ve şehirlerimizde bu başlıklar halen kullanılıyor" dedi.
Anadolu'da kadın başlıklarının bir kültür olduğunu vurgulayan Arslan, şunları kaydetti:
"Osmanlı ile Cumhuriyetin ilk dönemlerinde kadınlar, taktıkları şapka ve başlıklarla duygularını ifade etmişler. Kadınların başlarına bakarak evli mi, bekar mı, eşini mi kaybetmiş oldukları anlaşılabiliyordu hatta başlarını sarma şekillerinden mutlu mu, mutsuz mu olduğunu bile anlayabilirdiniz. Hepsinin ayrı bir hikayesi bulunuyor. Biz de unutulmaya yüz tutmuş başlıkların durumunu ortaya koymak amacıyla bir araştırma yaptık. Araştırma sonucu Sivas, Sinop, Amasya, Samsun, Giresun, Trabzon'da yaşayan kadınların ve Osmanlı döneminde saraydaki sultanların taktığı başlıkları belirledik. Sonra da bunları yeniden ürettik."
Arslan, araştırmalar sonucunda 76'sı Cumhuriyetin ilk dönemlerine ait 100'ün üzerinde farklı şapka ve başlık çeşidi ortaya çıkardıklarını, yeniden ürettikleri şapka ve başlıkları önümüzdeki günlerde sergilemeyi planladıklarını sözlerine ekledi.