IHA
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2015 11:36
SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, KENTİN BATISINDAKİ ŞİRİN İLÇE ALAÇAM'DA BİR DİZİ TURİZM YATIRIMI GERÇEKLEŞTİRECEK.
Samsun Büyükşehir Belediyesi, Alaçam ilçesinde bir dizi turizm yatırımı yapılacak.
Hazırlanan Alaçam Turizm Eylem Planı kapsamında ilçede 7 turistik proje hayata geçirilecek. Bu yatırımlardan en önemlisi, 600 yıllık efsanenin yaşandığı Geyikkoşan mevkisi ’Olimpiyat Kampı ve Turizm Alanı’ olacak. Alt yapı çalışmalarının büyük bölümünü tamamlayan Büyükşehir Belediyesi, proje çalışmalarına başlamak için gün sayıyor.
Yüzyıllar öncesine dayanan zengin tarihi ve kültürel mirasıyla Anadolu toprakları, çok sayıda milletin vatanı olmaya devam ediyor. Toplumların inanışlarında ve değer yargılarında efsaneler büyük rol oynuyor. Geyik ile ilgili de birçok efsane, hala ağızdan ağıza anlatılmaya devam ediyor. Ulu zatların efsanelerinde, geyiğe binilerek savaşa gidilir, geyiklere kereste taşıtılarak cami yaptırılır. Geyikler de öksüz bebeklere süt verir. İşte bu zatlardan birisi de Samsun Alaçam ilçesinde anlatılan Geyik Baba efsanesidir.
600 yıl öncesine dayanan Geyik Baba efsanesi, ilçede tazeliğini halen koruyor. Efsaneye göre o dönemde sık ve büyük ağaçlarla dolu bir orman olan Geyikkoşan mevkisinde bir dede yaşarmış. Küçük tarlasını çevredekilerden habersizce eğittiği iki geyiğiyle gizlice sürermiş. Aynı zamanda Arap komutan olan ’Geyik Baba’ lakaplı dede, her yılın 6 Mayıs’ında tüm işlerini bırakarak o mevkideki koyun, kuzu, inek cinsinden hayvanları kesip fakir halka ziyafet verirmiş. Altın boyunduruk ve altın sabanıyla yine bir gün tarlada çift sürerken birkaç kişi tarafından görülmüş. Yabancılardan ürken geyikler kontrolden çıkıp bugün Kışlakonak Mahallesi (Gelemet) başlarında bulunan Meydancık Dağı’na kaçmış. Altından yapılmış boyunduruk ve sabanın halen dağın bir yerinde olduğuna inanılıyor.
Geyikkoşan’da vefat ettiği söylenen ’Geyik Baba’nın mezarını Arap Ordusu Komutanı Ebu Eyüb El-Ensari Hazretleri de askerleriyle ilçeden geçerken ziyaret etmiş. Halk da ’Geyik Baba’ ismindeki komutan adına türbe inşa etmiş. Günümüze ulaşan Geyik Baba Türbesi ziyaret ediliyor. İlçeye 2 km uzaklıkta Geyikkoşan mesire alanı, her senenin 6 Mayıs’ında Hıdırellez Şenlikleri’ne ve yağlı pehlivan güreşlerine ev sahipliği yapıyor.
Samsun’un doğal, kültürel ve tarihi potansiyellerini gün ışığına çıkarıp tanıtarak turizme kazandırmayı amaçlayan Samsun Büyükşehir Belediyesi, Alaçam Turizm Eylem Planı hazırlıklarını tamamladı. İhale sürecinin tamamlanmasıyla başlanacak fiziki çalışmalar, 2017 İşitme Engeliler Olimpiyatı’na kadar bitirilecek. İlçede hayata geçirecek projeleri açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, turizm anlamında en büyük yatırımı Geyikkoşan’da yapacaklarını söyledi.
Alaçam giriş kavşağından Geyikkoşan’a kadar olan yolu turizm bölgesine yakışır şekilde tamamlayacaklarını anlatan Başkan Yılmaz, “Yol, yaya ve bisiklet yolu da dahil olmak üzere bölünmüş yol haline getirilerek sıcak karışım asfalt ile kaplanacak. Mülkiyeti hazine ve belediyeye ait olan Geyikkoşan Turizm Alanı, kademeli olarak ele alınarak Samsun turizmine kazandırılacak. 26 bin metrekarelik alanda Olimpiyat Kamp Alanı yapılması için Güreş Olimpiyat Komitesi’ne teklifte bulunulacak. Geyikkoşan’a güreş tribünü, yönetim merkezi ve sahne düzenlemesi yapılacak. Güreş alanının arkasındaki alan, karavan, çadır kamp yeri ve bisiklet parkuru olarak düzenlenecek. Geyikkoşan sahil yolunun doğu-batı istikametinde turizm ilçesine yakışır şekilde rekreasyon düzenlemesi yapılacak. İmar ve planlama dışı özel ve kamu eliyle yapılmış yapılar yıkılarak alan temizlenecek. Uygun bir yerde düğün salonu yapılarak halkın hizmetine sunulacak” dedi.
Alaçam et ve et ürünlerinin pişirilerek sunulduğu bir alanda düzenleme yapacaklarına da değinen Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, “Bunun yanı sıra tescilli bir Alaçam evi kamulaştırılarak veya satın alınarak kültür, sanat ve tarih eserlerinde kullanılmasını sağlayacağız. Alaçam meydanının peyzaj ve rekreasyonu, saat kulesi de dahil olmak üzere rekreasyona tabi tutuyoruz. Çalışmalar sürüyor. Şık bir kent meydanı haline getirdiğimiz alanı turizme kazandırıyoruz. İlçenin ihtiyaçları doğrultusunda da modern bir otogar inşa edeceğiz. Son olarak ilçeyle özdeşleşmiş yiyecek ve içecekleri ön plana çıkartarak hediyelik ürün olarak pazarlayacağız” ifadelerini kullandı.