IHA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2015 17:45
SAMSUN'DA, ÖĞRENCİLERE DOĞADAKİ CANLILARDAN UYARLANAN TEKNOLOJİLERİN ANLATILDIĞI "BİYOMİMETİK" KONFERANSI DÜZENLENDİ.
Doğa Bilim Derneği Başkanı Altuğ Revnak Eti, dünyanın en dayanıklı canlısı tardigrad böceğinin fırında 350 derece ısıya maruz bırakıldığını ama ona hiçbir şey olmadığını söyledi.
Samsun’da, öğrencilere doğadaki canlılardan uyarlanan teknolojilerin anlatıldığı "Biyomimetik" konferansı düzenlendi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Ağaçlandırma ve Doğal Yaşam Topluluğu’nun organize ettiği, Doğa Bilim Derneği’nin sunumuyla hazırlanan programın davetlileri ise Atakum Tevfik İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri oldu. OMÜ
Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programın sunumunu Doğa Bilim Derneği Başkanı Altuğ Revnak Eti yaptı. Öğrencilere doğa bilimlerini sevdirmek ve bu anlamda gençlerde farkındalık oluşturmak için gerçekleştirilen "Biyomimetik" konferansı gençlerin hayli ilgisini çekti. Altuğ Revnak Eti’nin renkli anlatımı ve slayt gösterisi eşliğinde sunduğu konferansta doğadaki canlılarda bulunan yeteneklerin teknolojik gelişmelere nasıl örnek teşkil ettiği anlatıldı.
"UZAYDA 12 HAFTA YAŞADI"
Tardigradan(su ayısı) dünyanın en dayanıklı canlısı olduğunu söyleyen Doğa Bilim Derneği Başkanı Altuğ Revnak Eti, "Bu canlıya uzaylı deniyor. Uzaylı denmesindeki neden ise uzay mekiğinin üstüne koyup bunu uzaya göndermeleri. Sonrada uzay boşluğuna fırlattılar. Hiç bir koruma olmadan uzay boşluğunda 12 hafta kaldı. Geldiğinde hayata dönmüştü. Ölmedi bu canlı. Zor şartlara ne kadar dayandığını görmek içi bunu fırınladılar. 350 derece ısıya maruz kaldı hiç zarar görmedi. Sonra bunu eksi 272 derecede dondurmaya kalktılar. 6 ay o soğuklukta kaldı. Ama donmadı hiç bir zarar görmedi. Mikro dalga fırına attılar yine zarar görmedi. Bu canlıyı öldürmek mümkün değil. Kendi malzeme ömrünü tamamlayınca ölüyor" diye konuştu.
“ORTAOKULLARA ’ERKEN MÜHENDİSLİK DERSİ’ PROJEMİZ VAR”
Milli Eğitim Bakanlığı onayıyla Doğa Bilim Derneği olarak canlılardaki teknolojiyi anlattıklarını ifade eden Doğa Bilim Derneği Başkanı Eti, "Doğadan model alınan, canlılardan ilham alınan teknolojik ve mühendislik bilgilerimizi öğretip o keşiflerle birlikte teknolojimizi geliştiren bilgileri anlatıyoruz. Bunları anlatmamızın amacı çevre sorunlarımızı çözmek. Çevre sorunlarının doğadaki çözümlerini camlılardan öğreniyoruz. Doğayı bozmayacak şekilde bu teknoloji nasıl geliştirilir, sanayiye nasıl kurgulanır, çevre sorunları nasıl çözülür onu öğrenip anlatıyoruz. Türkiye de 8 yıl içerisinde okullarda 5 bin konferans verdik. Her yıl 600 tane konferans veriyoruz. İlkokuldan başlayarak üniversite seviyesine kadar anlatıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’nın talebi üzerine biz konuları içeren ’Erken Mühendislik Dersi’ adında bir program hazırlığımız var. Bunu bir ders olarak ortaokuldan başlatmak istiyoruz. Biz bunu İstanbul’da bazı okullarda başlattık" dedi.