IHA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2015 11:21
SAÜKAM İLE KADEM İŞBİRLİĞİNDE GERÇEKLEŞTİRİLEN 2. ULUSLARARASI DİSİPLİNLERARASI KADIN ÇALIŞMALARI KONGRESİ TAMAMLANDI.
Sakarya Üniversitesi Kadın, Aile, Sağlık ve Sosyal İşler Araştırma ve Uygulama Merkezi (SAÜKAM) ile Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) işbirliğinde düzenlenen “2. Uluslararası-Disiplinlerarası Kadın Çalışmaları Kongresi (International Congress on Women Researches, ICWOR2015)” başarıyla tamamlandı.
TOPLAM 12 PANEL
İki gün süren kongrede eşzamanlı olarak kadın ve adalet, kadın ve sağlık, kadın ve toplumsal cinsiyet, kadın ve din, kadın ve siyaset, kadın ve şiddet, kadın ve eğitim, iş’te kadın, kadın ve sanat başlıklarında toplam 12 panel, 36 sözel bildiri ve 64 poster bildiri sunuldu. Kongre ile Türkiye’de ilk defa uluslararası düzeyde üniversite sivil toplum işbirliği sergilendi.
“KADIN VE LİDERLİK”
Oturum başkanlığını Eski Milli Eğitim Bakanı Nimet Baş’ın yaptığı ‘Kadın ve Liderlik’ konulu panele konuşmacı olarak Kırklareli Valisi Esengül Civelek, YÖK Kadın Sorunları Çalışma Grubu Başkanı Prof.Dr. Sezer Komsuoğlu, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, KADEM Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sare Aydın Yılmaz, SAÜKAM Müdürü Prof. Dr. Nurgül Keser ve İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Karabulut konuşmacı olarak katıldı. Panelde, katılımcılar tarafından akademik ortamda kadın çalışmaları disiplinlerarası bir şekilde tartışılarak bu kitlenin kadın sorunlarına duyarlı bireyler olarak geleceğe hazırlanmalarının önemi vurgulandı. Katılımcılar tarafından, siyaset, bürokrasi ve akademi tecrübeleri paylaşıldı.
“KADIN VE ADALET”
Kongrenin ‘Kadın ve Adalet’ panelinde konuşan KADEM Genel Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sare Aydın Yılmaz, ‘cinsiyet adaleti’ kavramı ile ilgili bilgi verdi. Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, cinsiyet adaleti kavramının eşitliği de içine alan, hakkaniyet, denge kadınlar ve erkekler arasında daha ileri adil muamele ve sorumluluk anlaşışını içeren bir üst kavram olduğunu söyledi. Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW) Komitesi üyeleri Dalia Leinarte ve Hilary Gbedemah ise CEDAW ilkelerini öğrenciler ve akademisyenlerle paylaşarak, eşitlik ve adaletin birbirini tamamlayacağı, uluslararası, ulusal ve bölgesel düzeyde eylem planları oluşturularak kadınların adalete ulaşımının sağlanabileceğini vurguladı.
DÜNYADA KADIN GİRİŞİMCİLİĞİ
Kongrede öğretim üyeleri tarafından tüm dünyada kadın girişimciliğinin makro ve mikro düzeyde analizi yapıldı. Kadın ve Toplumsal Cinsiyet başlıklı panelde konuşan akademisyen Meheri Tamanna kadınların güçlendirilmesinin yolunun sadece ekonomik güçlendirmeden geçmediğini belirtti. Tamanna, kadınların karar alma mekanizmalarına katılımlarının sağlanması ve bu konuda özgüvenlerinin geliştirilmesi gerektiğini yurtdışından örnekler vererek anlattı. Souad Adnane de, dünyada kadınların mülk edinimlerinin en düşük olduğu bölge olan Güney Asya ve Sahraaltı Afrikadaki durumu analiz etti.
İŞ HAYATINDA KADIN
Woman-20 (W20) Türkiye Organizasyon Komitesi Başkanı Gülden Türktan, işkadını Hediye Güral, Türk İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası (TBCCI) Başkanı Avukat Emma Edhem, ANKA Kadın Araştırma Merkezi Başkanı Prof Dr Suna
Başak katıldığı ‘İş’te Kadın’ panelinde iş hayatında kadınların karşılaştığı zorluklar ve çözüm önerileri konuşuldu.
KADIN VE SİYASET
Milletvekili Ravza Kavakçı Kan’ın katıldığı ‘Kadın ve Siyaset’ panelinde son dönemlerde kadınların siyasi mücadelesi ve kadınların temsili ele alındı. Kadınların temsilinde son yıllarda önemli bir artış olduğu belirtilirken, hâlâ kat edilmesi gereken bir mesafe olduğu dile getirildi.
KADIN VE ŞİDDET
Kadın ve Şiddet ile Kadın ve Din panellerinde ilahiyatçı akademisyenler Yrd. Doç. Dr. Şule Albayrak ve Yrd. Doç. Dr. Hülya Terzioğlu ve davetli öğretim üyeleri tarafından İslam dininde kadının kutsal yeri vurgulandı. Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir ve Av.Hilary Gbedemah tarafından dünyada yasaların önleyici rolü tartışılarak İstanbul Sözleşmesi hatırlatıldı. Kadınların karar alma mekanizmalarına katılımlarının artırılması ile bu sorunun çözümüne bir adım daha yaklaşılabileceği vurgulandı. Oturum Başkanlığını Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl’ün yaptığı ‘Kadın ve Sağlık’ başlıklı panele dünyaca ünlü kardiyolog Prof. Dr. Navun Nanda, SAÜKAM Müdürü kardiyolog Prof. Dr. Nurgul Keser ve İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut konuşmacı olarak katıldı. Panelde, kadınları tehdit eden hastalıklar ve buna yol açan modernleşmenin yarattığı yeni risk faktörleri masaya yatırıldı. Prof. Dr. Erdöl, özellikle sigarayla mücadele son yıllarda yapılan başarılı çalışmaları anlattı. Kadınlarda bir numaralı ölüm sebebi olan kalp hastalıklarına yönelik farkındalık oluşturmak üzere SAÜKAM tarafından sembolik kırmızı kurdele dağıtıldı.
ELMAS TEŞEKKÜR ETTİ
Kongrede ayrıca, SAÜ Eğitim Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, İletişim Fakültesi ve Devlet Konservatuvarı öğretim üyelerinin katıldığı ‘Kadın ve Eğitim’, ‘Kadın ve Sanat’, ‘Kadın ve Medya’ ile ‘Sosyal Bilimlerde Kadın’ başlıklarında eş zamanlı paneller gerçekleştirildi.
Kongre ilgili bir değerlendirme yapan Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Sakarya Üniversitesi’nin lider bir bir dünya üniversitesi misyonu çerçevesinde uluslararası kongreler düzenlediklerini söyledi. Prof. Dr. Elmas, Uluslararası Kadın Araştırmaları Kongresi’nin bu misyona hizmet eden önemli bir kongre olduğunu belirterek “Böylesi önemli bir kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen başta Sakarya Üniversitesi Kadın Araştırmaları Merkezi’ne ve işbirliği ile Kongreye değer katan Kadın ve Demokrasi Derneği’ne çok teşekkür ediyorum. Ayrıca yoğun mesaileri içinde Kongremizi onurlandıran Değerli Emine Erdoğan Hanımefendi’ye ayrıca teşekkürlerimi arz ediyorum” diye konuştu.