Türk Dış Politikası Konuşuldu

Güncelleme Tarihi:

Türk Dış Politikası Konuşuldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2015 12:48

TÜRK DIŞ POLİTİKASI KONUŞULDU

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) ORMER tarafından düzenlenen ‘Kriz ve Kritik’ konferanslarının 6.’sı gerçekleştirildi. SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen konferansta ‘Türk Dış Politikası’ masaya yatırıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan SAÜ Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORMER) Müdürü Prof. Dr. Kemal İnat, ‘Kriz ve Kritik’ konferansının ilkini 2011 yılında düzenlediklerini hatırlatarak, her yıl en az bir konferans gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirtti. Uluslararası ilişkilerin değişik alanlarına ilişkin çok sayıda akademisyenin özel olarak çalıştığı merkezlere ciddi bir ihtiyaç olduğunu dile getiren Prof. Dr. İnat, ORMER olarak önemli bir boşluğu doldurmaya çalıştıklarını kaydetti.
ORMER’in yaklaşık 1 yıl önce kurulduğunu anımsatan İnat çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: “ORMER kurulmadan önce 2005 yılında çıkarmaya başladığımız Orta Doğu Yıllığını, her yıl çıkarmaya devam ediyoruz. İçerisinde 15 asistanımızın bulunduğu genç bir kadromuz var. Ortadoğu’nun değişik alanlarında Türkçe, Arapça ve Farsça olmak üzere 3 dilde yüksek lisans ve doktora programlarımız mevcut. Bu programlar çerçevesinde Arapça, Farsça ve Fransızca dersleri veriliyor. ORMER çatısı altında bir de yayınevimiz var ve şimdilik önemli gördüğümüz uluslararası yayınları tercüme ederek yayımlıyoruz. İleride özgün eserler çıkarmayı düşünüyoruz. Eğer uygun görülürse 2-3 yıl içinde lisans programları açma hedefimiz var.”
Dış politika açısından zor bir süreçten geçildiğini söyleyen Prof. Dr. İnat, 5-6 yıl öncesine kadar bambaşka bir atmosfer olduğunu ve Türkiye’nin, Ortadoğu’da kurduğu iyi ilişkiler nedeniyle eksen kayması ile suçlandığını hatırlattı. Türkiye’nin, etrafında yaşanan olumsuz atmosfere uyum sağlamaya çalıştığını kaydeden İnat, “Belki dikkat edilmesi gereken nokta, bunun kalıcı olmadığını düşünerek hareket etmektir. Belki 3-4 sene sonra, Türkiye komşuları ile çok daha sıkı ilişkiler kurma imkânına sahip olacaktır. Dolayısıyla, konjonktürün yeniden değişeceği ihtimalini düşünerek şu anda komşularla olan gerginliklerin ve çatlakların büyümemesi için çalışmak gerekir” ifadelerini kullandı. İnat, bu tür gerginliklerin ve çatlakların tamir edilemez derecede büyümesi için çalışan bir takım çevreler olduğuna dikkat çekerek buna karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu.
Ortadoğu’da yaşanan mezhep mücadeleleri konusuna dikkat çeken İnat, “Bugün çok konuşulan mezhep kavgalarının sadece siyasi çıkarlarla alakalı olduğunu, mezhep farklılıklarının ya da etnik farklılıkların belki yanlış çıkarlar çerçevesinde araç olarak kullanıldığını bilip, tamamen mezhep farklılığı üzerine bir takım politikalar geliştirmemek gerekir” diye konuştu. Kemal İnat, Türkiye’nin etrafındaki çok stabil olmayan gergin atmosferden, işbirliği politikası izleyerek kurtulabileceğini sözlerine ekledi. Açılış konuşmasının ardından Konferans, panellerle devam etti. Öğleden önce düzenlenen ilk panelde konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özden Zeynep Oktav Suriyeli mülteciler sorununa değinirken İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Basri Yalçın Arap Baharı sonrası Türk dış politikasını değerlendirdi. Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Çemrek ise “Eksen Kayması ile Paradigma Değişimi Arasında Bir Kriz Yönetimi Olarak Türk Dış Politikası” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Konferansın ikinci panelinde ilk sözü TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Birgül Demirtaş aldı. Demirtaş, “Sınırlı Avrupalılaşma ve Dış Politikaya Etkisi: Türkiye Örneği” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Daha sonra söz alan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Şahin Türkiye-Mısır ilişkilerini değerlendirirken Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferhat Pirinççi de “IŞİD’le Mücadele ve Sonrası Türk Dış Politikası” başlıklı bir sunum yaptı. Konferansın üçüncü ve son panelinde ilk olarak Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Uysal konuştu. Uysal, Türkiye’nin Kuzey Afrika politikasını değerlendirdi. Daha sonra söz alan Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İrfan Kaya Ülger ise Türkiye-AB ilişkileri ve tam üyelik müzakerelerinin geleceğini anlattı. Son olarak İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Talha Köse, “Türk Dış Politikası Düzen Kurucu Role Dönebilir mi?” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!