SAÜ'den kanser tedavisi için biyomedikal cihaz

Güncelleme Tarihi:

SAÜden kanser tedavisi için biyomedikal cihaz
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2016 11:05

- SAÜ Biyomedikal Araştırma Laboratuvarı'nda, kanser tanı ve tedavisiyle fotodinamik yönetiminde kullanılan biyomedikal cihaz üretilecek- Sakarya Teknokent AŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Engin:"2016 yılında hedefimiz, bu cihazın yeni versiyonlarını Türkiye'de yapmak ve bunu ticarileştirmek"

Haberin Devamı

SAKARYA (AA) - EMRE AYVAZ - Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Biyomedikal Araştırma Laboratuvarı'nda, kanser tanı ve tedavisiyle fotodinamik yönteminde kullanılan biyomedikal cihaz üretilmesi için çalışma başlatıldı.

Sakarya Teknokent AŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Güney Kore ziyaretinden medikal cihazlarla ilgili 3 işbirliği sözleşmesiyle döndüklerini belirterek, "Daha sonra Chungam Ulusal Üniversitesinden Prof. Dr. Hyun Soo Lim'i üniversitemize davet ettik ve Teknoloji Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı." diye konuştu.

Lim'in uzmanlık alanının kanser tanı ve tedavisinde kullanılan fotodinamik terapi diye özetlenen bir yöntem olduğunu ifade eden Engin, Lim'in aynı zamanda bir cihaz geliştirdiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Engin, Lim'in bu cihazla kanserde hem tedavi hem de tanı koymada optik yöntemleri kullandığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Hocamızın ön çalışmalarını Güney Kore'de yaptığı bu cihazın devam çalışmalarını da burada yapma noktasında bir karar aldık ve hocamıza bir laboratuvar tahsisi yapıldı. 2016 yılında hedefimiz, bu cihazın yeni versiyonlarını Türkiye'de yapmak ve bunu ticarileştirmek. Tabii ki sadece prototip seviyesinde tutmak değil, bunu yaparken de hocamızın etrafına SAÜ için oldukça güçlü sayılabilecek bir ekibi de vermeyi ihmal etmedik. Ayrıca biz bu bilgiyi içselleştirmek ve yerleştirmek istiyoruz. Dolayısıyla iki arkadaşımızı bu projeye dahil ettik. Bu bilgiyi burada üretmek ve kalıcılığını sağlamak buradan da Avrupa pazarlarına aşmak istiyoruz."

Biyomedikal cihazlar sektörünün bir "okyanus" olduğunu ifade eden Engin, bebek emziğinden ameliyat eldivenine kadar her şeyin biyomedikal cihazlar sınıfına girdiğini dile getirdi.

Etki faktörünü daha fazla nasıl arttırabileceklerini düşündüklerinde Türkiye ile Güney Kore'deki araştırmacıları bir araya getirmeyi planladıklarını anlatan Engin, "Bunlar ortak çalışabilecekleri konuları belirlesinler biz de bunlara destek sağlayalım. Bu noktada TÜBİTAK Marmara Teknokent, Sakarya Teknokent İzmir 9 Eylül Teknoloji Transfer Ofisiyle beraber bir konsorsiyum halinde mayıs sonunda Sakarya'da bir çalıştay yapmayı planlıyoruz. Bu organizasyonun amacı sadece kanser tanı ve tedavi cihazları değil, özellikle Yonsei Üniversitesindeki akademisyenlerin uzmanlaşmış olduğu alanları da buraya taşımak ve burada da benzer projeleri yürütmek." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

- "Sakarya Teknokent, 17'nci sırada"

Engin, Sakarya Teknokent'in 2010 yılında faaliyete geçtiğini ve Türkiye'deki Ar-Ge İnovasyon Ekosisteminin ayrılmaz parçalarından biri olduğunu söyledi.

Sakarya Teknokent'in her yıl yapılan endeks sıralamasında geçen yıl en fazla yükseliş gösteren ikinci teknopark olduğunu belirten Engin, şu anda en başarılı teknopark sıralamasında 17'nci sırada yer aldığını anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!