SAÜ’lü Öğrenciler Kendi Cnc Tezgahlarını Ürettiler

Güncelleme Tarihi:

SAÜ’lü Öğrenciler Kendi Cnc Tezgahlarını Ürettiler
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2015 13:39

SAÜ’LÜ ÖĞRENCİLER KENDİ CNC TEZGAHLARINI ÜRETTİLER

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Teknoloji Fakültesi öğrencileri, eğitim amaçlı kullanmak üzere kendi CNC tezgahlarını ürettiler.
Bilgisayarlı Sayısal Kontrol (Computer Numerical Control) kelimelerinin kısaltması olan CNC, takım tezgahlarının belirli mantığa göre kodlanmış komutlar yardımıyla işletilmesini sağlayan bir sistem. Tezgahın bilgisayarla kontrolünü olanaklı kılan CNC makinelerde üretimin her aşamasında durdurmak, gerekli değişiklikleri yapabilmek, programa kalınan yerden tekrar devam edebilmek mümkün. Bu özellikleriyle son yıllarda sanayide kullanımı hızla artan CNC tezgahları, özellikle uygulamalı eğitim veren Teknoloji fakültelerinin müfredatının önemli bir parçası durumunda. Ancak çoğu üniversitede öğrenciler çok pahalı olması dolayısıyla CNC tezgahlarını kullanma imkanına sahip olmuyor. Eğitim teorik olarak veriliyor.
SAÜ Teknoloji Fakültesi öğrencileri, bu problemi kolayca aştılar. Hocalarının danışmanlığında kendi CNC tezgahlarını ürettiler. Alper Bilgin, Cengiz Altın, Mesut Yıldırım, Batuhan Cantav, İslam Çözel, Raif Peker, Fatih Elmas ve Yunus Emre Kozan’dan oluşan proje ekibi eğitim amaçlı 3 eksen CNC freze tezgahı tasarlayarak üretimini gerçekleştirdi. 3 bin lira gibi düşük bir maliyetle üretilen tezgah, piyasada 60 bin ila 100 bin liraya satılan pahalı CNC tezgahlarının yaptığı bütün işlemleri yapabiliyor. Öğrenciler kendi yaptıkları tezgahla uygulamalı eğitim yapabiliyor. Proje ekibi kullanılacak malzemeleri belirledikten sonra örnek tasarımlar oluşturdu. Gerekli malzemeler temin edildikten sonra üretim aşamasına geçildi. Üretim aşamasının ardından montaj yapılarak gerekli deneyler için hazır hale getirildi. Bütün çalışmalar danışman öğretim üyelerinin denetimi altında yapıldı.
Ticari CNC tezgahlarının yüksek maliyetleri dolayısıyla çok fazla kullanılamadığını belirten proje danışmanı Teknoloji Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ferit Fıçıcı, öğrencilerin yaptığı tezgahın eğitim amaçlı kullandığına dikkat çekti. Yrd. Doç. Dr. Fıçıcı şunları söyledi: “Ticari CNC tezgahları 60 bin ila 100 bin arasında değişen fiyatlarda satılıyor. Dolayısıyla bu ticari CNC’leri biz derslerimizde çok fazla kullanma imkanına sahip değiliz. Bundan dolayı bunu kendimiz yapmayı düşündük. Maliyeti düşük olduğundan, öğrenciler kullanırken hata yapsa bile, tamir etmesi çok kolay. Ayrıca, bir tane pahalı CNC tezgahı yerine, daha düşük maliyetle daha fazla CNC tezgahı yapmak mümkün. Böylece öğrenci başına düşen tezgah sayısı artacak, uygulamalı eğitimin kalitesi de yükselmiş olacak. Öğrencilerin tezgahı yapmaları da artısı”dedi.
Üretilen CNC tezgahının öğrenciler için ekstra bir deney seti gibi olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Fıçıcı “Yapılan bu CNC tezgahının ticari tezgahlardan bir farkı yok. Aynı kodu kullanıyor, aynı işi yapıyor. Sadece bu bir protototip, daha kompakt. Üretilen bu tezgahın sayısı, düşük maliyeti dolayısıyla kolayca arttırılabilir. Böylece öğrenci başına düşen tezgah sayısı da artmış olur. Öbür türlü böyle bir laboratuvar kurmanın maliyeti 300-500 bin lira arasında değişiyor. Oysa biz bunu 10-15 bin liraya halledebiliriz.” değerlendirmesinde bulundu. Yrd. Doç. Dr. Fıçıcı, eğitim amaçlı üretilen bu tezgahın üzerinde biraz çalışılarak ticari hale getirilebileceğini sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!