IHA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2016 14:47
SAÜ'DE İSLAM EKONOMİSİ VE FİNANSI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ TARAFINDAN "TÜRKİYE'DE TEKAFÜL UYGULAMALARI" İSİMLİ KONFERANS DÜZENLENDİ
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İslam Ekonomisi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSEFAM) tarafından ’Türkiye’de Tekafül Uygulamaları’ isimli konferans düzenlendi.
Sosyal Bilimler Enstitüsü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansta, Neova Sigorta A.Ş. İç Denetim Müdürü Yunus Emre Gürbüz konuşmacı olarak yer aldı. Konferansta tekafül (katılım sigortacılığı) sistemini genel hatlarıyla tanıtan Yunus Emre Gürbüz, sistemin işleyişinden ve dünyadaki uygulamalarından bahseden bir sunum yaptı.
Türkiye’de tekafülün son 5 yıldaki gelişimini anlatan Gürbüz, sistemin Türkiye’deki işleyişine ve mevzuattaki durumuna da değindi. Gürbüz, “Katılım bankacılığının 30 yıllık geçmişine rağmen bankacılık sektöründeki payı yüzde 6 civarındayken, tekafülün (katılım sigortacılığı) payı kısa zamanda yüzde 2’yi buldu” dedi.
Tekafülün uygulanmasında başlangıçta ortaya çıkan bazı sıkıntıların, 2007’de yapılan İkramiye ve İndirimler Karşılığı Hesabı’ndaki değişiklik ile beraber giderildiğini belirten Gürbüz, “Mevzuattaki düzenlenmelerin daha kapsamlı hale getirilmesi, sistemin daha sağlıklı hale gelmesi açısından önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.
Tekafül sisteminin genel ilkelerini söyleyen Gürbüz, “Sistemin en önemli iki özelliği; toplanan fonların faizli ürünlerde değerlendirilmemesi ve sistemin yardımlaşma esası üzerine bina edilmesidir. Sistem olarak dünyada ilk kez Sudan’da uygulanmaya başlanan tekafül, günümüzde Malezya, Endonezya, Katar, Bahreyn, Türkiye ve çeşitli Avrupa ülkelerinde de uygulanmaktadır” ifadelerini kullandı.
Bazı ülkelerde bu sistemin, konvansiyonel sigorta şirketlerine bir pencere şeklinde faaliyet gösterdiğini ifade eden Gürbüz, bu şekilde yapılan uygulamaların İslami açıdan yeterli olmayabileceğini ve iki sistemin de birlikte işlemesiyle denetiminin zorlaşacağını vurguladı. Gürbüz, “Bu nedenle Katar ve Bahreyn gibi ülkelerde bu hassasiyetten ötürü pencere uygulamasına yasak getirilmiştir. Ayrıca İslami açıdan yeterli denetim sağlanması için devletin de bu konuda İslami denetimi sağlayacak bir kurum kurması, sistemin daha sağlıklı işlemesi açısından çok daha iyi olacaktır” diye konuştu.
Tekafülün Türkiye’deki gelecek vizyonu ile ilgili önemli noktalara değinen Gürbüz, bu konuya ilişkin ise şunları söyledi: “Bu alanda iş gücü eksikliği var. Katılım Sigortacılığı Derneği’nin, oluşturulan Faizsiz Finans Koordinasyon Kurulu’nda yer almasıyla, önümüzdeki süreçte bu alanla ilgili gelişmeler daha da hızlanacak.”
Konferansın sonunda Yunus Emre Gürbüz, katılımcıların sorularını yanıtladı.