IHA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2015 11:19
SÜA KÜLTÜR VE KONGRE MERKEZİ'NDE DÜZENLENEN "ORYANTİRİNG VE EĞİTİMİ" KONFERANSINDA HALİL KARLIK VE NESİM YALVARICI KONUŞMACI OLARAK KATILDI
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Spor Bilimleri Fakültesi tarafından “Oryantiring Tanımı ve Eğitimi” isimli konferans düzenlendi. Konferansta oryantiring sporu hakkında bilgi verilirken doğayla iç içe yapılan bir spor olduğuna dikkat çekildi.
SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansa Yıldız Teknik Üniversitesi Oryantiring Topluluğu Başkanı Halil Karlık ve SAÜ Spor Bilimleri Fakültesi Okutmanı Nesim Yalvarıcı konuşmacı olarak katıldı. Açılış konuşmasını SAÜ Oryantiring Topluluğu Başkanı Mehmet İpek yaptı. Daha sonra söz alan Okt. Nesim Yalvarıcı konuşmasında, “Doğanın kendine has kanunları var. İnsanlar doğanın işleyişi ile ilgili o kanunları keşfetmeyi insanlık tarihi boyunca hep düşündüler. İşte doğayı keşfetmenin, günümüzdeki belki de en belirgin etkinliği, doğa sporları içerisinde, uluslararası kabul görmüş bir branş olan oryantiringtir” ifadelerini kullandı.
Oryantiringin şehrin en keyifli sporu olduğuna dikkat çeken Halil Karlık, oryantiringin, doğayla iç içe yapılabilen ve doğa arkasında sadece ayak izi bırakan doğayla uyumlu, güçsüzün güçlüyü yenebileceği bir spor olduğundan bahsetti. Karlık, oryantiring sporu için gerekli eşyaları ise şöyle sıraladı: “Bu sporu yapabilmek için harita, pusula, spor ayakkabı ve ter tutmayan giysi gerekiyor." Oryantiringi koşarak hedef bulmak olarak adlandırdığını söyleyen Karlık, “Oryantiring, karar verebilme, strateji yetkisini ve yön bulma duyusunu geliştirir. Bireylerin sosyalleşmesine katkı sağlar. İnsanları zararlı alışkanlıklardan uzaklaştırır” diye konuştu.
ORYANTİRİNG NEDİR?
Oryantiring, harita yardımı ile yön bulmayı içeren, zamana karşı yapılan bir spor. Farklı arazi koşullarında yapılabilse de, genellikle ormanlık arazide yapılması tercih edilmektedir. Çoğu ülkede federasyonlar halinde örgütlenmiştir ve belirli kurallar çerçevesinde gerçekleştirilir. Oryantiring, 20. yüzyılın başında İskandinavya’da bir spor halini aldı. İlk resmi faaliyet 1918’de İsveç’te Albay Ernst Killander tarafından yapıldı. O tarihten sonra ilgi hızla arttı ve ülkedeki en yaygın sporlardan biri halini aldı. Uluslararası Oryantiring Federasyonu 1961 yılında kuruldu. Oryantiring günümüzde pek çok ülkeye yayılmış bir kitle sporudur. Türkiye’de oryantiring, 1970’lerden beri silahlı kuvvetlere bağlı kurumlar ve diğer kamu kurumları bünyesinde yapılmaktadır. 1999’da İstanbul ve Ankara’da halka açık oryantiring grupları kurulmuş ve faaliyete başlamıştır. Türkiye’de resmi örgütlenme çalışması 2001 yılında başlamış ve 2002 yılında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Dağcılık Federasyonu’na bağlı Oryantiring Asbaşkanlığı kurulmuştur. Asbaşkanlık 2004 yılında İzcilik Federasyonu’na bağlanmıştır. 2006 yılında bir Oryantiring Federasyonu kurulması kararı alınmış olup, 28 Mart 2006 tarihinde İzcilik Federasyonu’nundan ayrılan Oryantiring, 19 Haziran 2006 tarihinde kurulan Oryantiring Federasyonu’na bağlanmıştır. 2006 yılının son dönemlerinde özerlğini isteyen Federasyon, 2007 mart ayında birinci genel kurulunu yaparak özerk federasyon olmuştur.