IHA
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2015 19:46
SAÜ’DE “İNİVASYON ZİRVESİ” GERÇEKLEŞTİ
Sakarya Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Topluluğu tarafından ‘İnovasyon Zirvesi’ gerçekleştirildi.
SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe SAÜ Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin, Tofaş İnovasyon ve Teknoloji Geliştirme Müdürü Erhan Küçüksüleymanoğlu, Brisa İnovasyon Takım Lideri Yavuz Çingitaş ve Arçelik İnovasyon Projeleri Koordinatörü Emre Öztürk konuşmacı olarak katıldı. Ülkelerin, orta gelir tuzağından kurtulmasının mevcut ürün geliştirme ve ihracat pozisyonunu değiştirmekten geçtiğini söyleyen Prof. Dr. Tahsin Engin, “Türkiye’nin yaptığı işlerin katma değerinin düşük olduğunu görüyoruz. Ülkemizi orta gelir tuzağından kurtarmamız için ürün geliştirmek üzerinde durmaktır. Devletimiz ürün geliştirme ve teknoloji geliştirme konusunda çok önemli destekler veriyor. Özellikle son 10 yılda Ar-Ge ve inovasyon konusunda farkındalık yaratıldı” dedi.
Avrupa’da Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleri için devletlerin yüzde 20 ve 30 arası destek sağladığının altını çizen Prof. Dr. Engin, “Türkiye’de devletimiz, Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleri için sanayiye yüzde 70 oranında destek sağlıyor. Bu rakam çok yüksek. Ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda ilerleyeceksek bizim de Avrupa standartlarına ulaşmamız gerekiyor. Bunu da yaparken Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofislerine büyük iş düşüyor” diye konuştu. SAÜ Teknokent hakkında bilgi veren Prof. Dr. Engin, “Sakarya Üniversitesi Teknokenti 2010 yılında kuruldu. Türkiye’de faaliyet gösteren 52 Teknokent’ten bir tanesi. SAÜ Teknokent yaklaşık olarak 10 milyon TL’lik bir bütçeyle kuruldu. Ne kadar yerinde bir yatırım olduğunu şöyle söyleyebilirim; 5 yıllık geçmişi olan Teknokentimizin şu an ulaştığı satış cirosu, tam 20 milyon TL. Başka bir ifade ile kendini amorti etmiş bir yatırım, başarılı bir Teknokent. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan Türkiye genelinde dördüncülük ödülü ile tescilledik ” şeklinde konuştu.
TÜBİTAK tarafından hibe edilen 10 milyon TL’yi beş modülde kullanmayı düşündüklerini söyleyen Prof. Dr. Engin, “Birinci modülümüz Sakarya Üniversitesi’ni tanıtmak olacak. Sakarya Üniversitesi 80 bin öğrencisi ile büyük bir güç. Üniversitemizin potansiyelini ve kabiliyetlerini sanayi ile tanıştırmak istiyoruz. İkinci modülümüz, üniversitemizdeki akademik personelimize yayın ve proje konusunda destek sağlamak. Üçüncü modülümüz, bölgemizdeki sanayicilerimizi proje konusunda teşvik etmek ve onlara destek vermek. Dördüncü modülümüz, patent ve sanayi fikir desteği sağlamak. Teknoloji Transfer Ofisimiz açıldıktan sonra Sakarya Üniversitesi’nde patent alma sayısı 10 kat arttı. Bir fikri olan herkese kapımız. Beşinci modülümüz ise, öğrencilerimize ve akademik personelimize Teknokent’te şirket açma konusunda yardımcı olmak” dedi. Programın devamında Tofaş İnovasyon ve Teknoloji Geliştirme Müdürü Erhan Küçüksüleymanoğlu, Brisa İnovasyon Takım Lideri Yavuz Çingitaş ve Arçelik İnovasyon Projeleri Koordinatörü Emre Öztürk’ün şirketlerinde yapılan inovasyon ve ar-ge faaliyetlerini örneklerle öğrencilere anlattılar.