SAÜ’de “Cihad Olgusu Ve Şiddetle Kurulan Sanal İlişki” Konferansı Düzenledni

Güncelleme Tarihi:

SAÜ’de “Cihad Olgusu Ve Şiddetle Kurulan Sanal İlişki” Konferansı Düzenledni
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2015 15:27

SAÜ'DE DÜZENLENEN CİHAD OLGUSU VE ŞİDDETLE KURULAN SANAL İLİŞKİ KONFERANSI SONUNDA PROF. DR. SAFFET KÖSE'DE HEDİYE TAKDİM EDİLDİ

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi tarafından Geleneksel Çarşamba Konferansları kapsamında “Oryantalizmin Ağında Mahkûm Edilen Cihad Olgusu ve Şiddetle Kurulan Sanal İlişki” isimli konferans düzenlendi.
SAÜ İlahiyat Fakültesi’nde gerçekleştirilen konferansa İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saffet Köse konuşmacı olarak katıldı.
Oryantalizm tarafından ele alınan bir alan olan ‘Cihad’ olgusunun, radikal örgütlerin ortaya çıkması noktasında ön planda olduğunu belirten Köse, bu kavramın batıda çoğunlukla “Bir elinde Kur’an bir elinde kılıç/silah bütün insanlar Müslüman oluncaya kadar savaşmalı” şeklinde yanlış algılandığını ifade etti.
Kur’an ve hadislerde bu kavramın ele alınma biçimine değinen Köse, “Müslümanların bu iki temel kaynağında hem Allah’ın hem de Hz. Peygamber’in şefkat, merhamet ve rahmet gibi sıfatlarına yapılan şiddetli vurgu bu meselenin savunmacı bir yaklaşımla değil, daha sağlıklı bir temelde ele alınmasının gerekliliğini ortaya koymaktadır” şeklinde konuştu.
Bir bütün olarak Kur’an, hadisler ve siyer kitaplarına bakıldığında Mekke’de imanla beraber ahlakî bir zemin oluşturulduktan sonra Medine’de bu zemin üzerine fıkhın inşa edildiğine dikkat çeken Köse, konuya ilişkin olarak şunları söyledi: “Bedir savaşına kadar birçok defa Müslümanların savaşmak istemesine rağmen, Hz. Peygamber’in buna izin vermemesi sadece Müslümanların zayıf olmasıyla açıklanamaz. Aksine ahlakî temelin oluşması için beklenmektedir. Zira sahabelerin İslam’dan önce “Hamiyyet-i Cahilliye” dürtüsüyle yaptıkları savaşlarda hiçbir ahlâkî ilke yoktu.”
Prof. Dr. Saffet Köse Köse, “Esirler konusunda Müslümanlara yüklenen yüksek sorumluluk, zaferi kendilerinde değil Allah’tan bilmelerinin istenmesi, mal, kahramanlık sevdası ve kibirden kaçınılması, savaşı haklı kılan gerekçeler ve başlamış olan savaşı durduracak durumlar gibi konularda yapılan ilahî uyarılar bu ahlâkî ilkelere verilebilecek birkaç örnektir” ifadelerini kullanarak, bu ahlâkî eğitimin Hz. Peygamber döneminde Müslümanların yaptıkları bütün savaşlar boyunca devam ettiğini söyledi.
İslam’da savaşı meşru kılan beş tane gerekçenin olduğunu kaydeden Köse, bunların arasında tebliğe izin verilmemesi gibi bir husus olmadığını vurguladı. Köse, “’İnsanlar, lâ ilâhe illallah deyinceye kadar savaşmakla emrolundum’ mealindeki hadis beş gerekçeden biri veya bir kaçı sebebiyle başlamış olan savaşın nerede duracağını ortaya koymaktadır’’ dedi.
Köse sözlerine şunları da ekledi: “Ortada savaş veya savaşın gerekçelerinden hiç biri yokken farklı inanç sahibi olan insanları Müslüman olmaya zorlamak ve kabul etmedikleri takdirde de kendileriyle savaşmaları söz konusu olamaz. Nitekim Hz. Peygamber döneminde de tebliğe izin verilmediği için yapılan hiçbir savaş örneği yoktur.”
Konferansın sonunda SAÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacı Mehmet Günay tarafından, Prof. Dr. Saffet Köse’ye hediye takdim edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!