IHA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2015 16:42
SATSO NİTELİKLİ İSTİHDAM İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR.
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde başlatılan işletmelerin nitelikli istihdam sorununa çözüm arayışı ve farkındalık çalışmaları çerçevesinde proje ve faaliyetler devam ediyor.
MESLEKİ VE TEKNİK OKULLARDA AÇILMASI İSTENİLEN BÖLÜMLERE İLİŞKİN GÖRÜŞ ALINDI
Bu doğrultuda SATSO Meclis Toplantı Salonunda Sakarya’da faaliyet gösteren işletme sahiplerinin, insan kaynakları veya üretim müdürlerinin katılımıyla bir toplantı düzenlendi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği UMEM Beceri 10 Türkiye Koordinatörü Saygın Baban’ın katılımıyla yapılan toplantıda UMEM Beceri 10 Projesinin işçi ve işverenlere yönelik avantajları hakkında bilgilendirme ve Sakarya’daki mesleki ve teknik okullarda açılması istenilen bölümlere ilişkin üyelerin görüşleri alındı.
“TOPLANTININ VERİMLİ OLACAĞINA İNANIYORUM”
Toplantının açılışına katılan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Sakarya’nın geleceği açısından büyük önem taşıyan nitelikli istihdam konusundaki çalışmalar hakkında bilgi vererek “Toplantımızın ülkemiz, ilimiz ve üyelerimiz adına verimli olacağına inanıyorum” dedi.
“İSTİHDAM SORUNUNUN ALTINDA YATAN EN ÖNEMLİ NEDENLERDEN BİRİ MESLEKSİZLİKTİR”
Toplantının açılış konuşmasını yapan Genel Sekreter Yiğit Ateş şunları dile getirdi: “Her zaman dile getirdiğimiz gibi istihdam sorununun altında yatan en önemli nedenlerden biri "mesleksizlik"tir. Türkiye’de vasıfsız işgücü fazlalığı olduğu görülmekte diğer yandan firmalar da kaliteli eleman bulma sıkıntısı çekmektedir. Bir işletmenin devamlılığı için nitelikli işgücü en önemli unsurlardan biridir. Çünkü yapılan işin kalitesi, işin zamanında teslimi, müşteri memnuniyeti ve nihayetinde işletmenin devamlılığı nitelikli işgücünün varlığına bağlıdır. Bu noktada karşımıza çıkan en önemli sorun; bireylere işletmelerimizin istediği temel nitelikleri kazandırmaktır.” dedi
UMUM BECERİ 10 PROJESİ
SATSO Genel Sekreteri Yiğit Ateş konuşmasının devamında “Sakarya’da faaliyet gösteren işletmelerimize nitelikli istihdam sağlamak, işgücü piyasasında arz talep uyuşmazlıklarından kaynaklanan işsizliğe çözüm getirmek amacıyla Milli Eğitim Müdürlüğü ve İş Kur Müdürlüğü ile yoğun çalışmalar yürütüyoruz. Bu anlamda ilk olarak Prof. Dr. Cem Kılıç’ın katılımı ile istihdam sorunu ve çözümüne yönelik bir toplantı düzenledik. Ardından Türkiye’de ikinci olan önemli bir projenin uygulanması aşaması ile çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmalarımız neticesinde Sakarya nitelikli istihdam konusunda pilot bölge seçildi. Meslek liselerinde açılması talep edilen bölümlerle ilgili üyelerimizin talepleri doğrultusunda çalışmalarımız devam etti. Bu toplantı kapsamında TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da önemsediği istihdam sorunu konusunda 2010 yılında başlatılan UMEM beceri 10 Projesi de bu soruna çözüm niteliği taşımaktadır. Sakarya bu konuda 5 bin 183 kişiye istihdam olanağı sağladı” dedi
“UMEM PROJESİ İSTİHDAM SORUNUNA KÖKLÜ ÇÖZÜM GETİRECEK”
SATSO Genel Sekreteri Yiğit Ateş’in ardından kürsüye gelen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği UMEM Beceri 10 Türkiye Koordinatörü Saygın Baban UMEM Projesi ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. UMEM Projesi’nin işveren ve çalışanlara getirdiği kolaylıklar ve avantajlar konusunda bilgi verdi konuşmasında söz konusu çalışmanın Türkiye’nin en büyük problemi olan istihdam ve mesleksizlik konularına köklü bir çözüm getireceğini ifade etti.
MALİYET AVANTAJI VE İSTİHDAM TEŞVİKİ
TOBB UMEM Koordinatörü Baban Konuşmasında şunları dile getirdi: “Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri’10 Projesi çalışan ve işverene oldukça büyük avantajlar sağlamaktadır. Bu bağlamda; nitelikli çalışan, eleman seçme desteği, işe kolay ve hızlı başvuru, eğitim konusunda sıfır maliyet, sigorta desteği, işkur desteği gibi bir çok avantajları beraberinde getirmektedir. İşveren işe aldığı elemana bir ay eğitim verdiği sürede aynı zamanda maaş vermek zorundadır. Ancak UMEM Porjesinde bu sorun yoktur. İstihdam teşviki önemlidir. İşe aldıktan sonra da 36+6 ay devlet SGK işveren hissesi devlet tarafından karşılanmaktadır. Maliyet avantajı ve istihdam teşviki var. Nitelikli bir çalışan elde etmek açısından bu proje oldukça avantajlıdır” dedi.
MESLEKİ EĞİTİM SİSTEMİ YENİDEN YAPILANDIRILMALI
İnteraktif olarak yapılan ikinci oturumda konuşan Şube Müdürü Atilla Özgür ‘’Bizim asıl sorunumuz meslek liseleri bünyesindeki bölümlerin dizayn edilmesidir. Örneğin imalattaki firma oranında öğrenci yetiştirilmesi, ihtiyaca göre öğrenci sayısının belirlenmesi ve bu konuda sınırlamalar getirilmesi gerekmektedir. Okullardaki bölümler belli kıstaslara göre açılmalıdır. Nitelikli ve ihtiyaca yönelik istihdam sadece Sakarya’nın problemi değil, Türkiye’nin problemidir. Mesleki eğitim alanında yeniden yapılanma önemlidir.” dedi.
NİTELİKLİ İSTİHDAM İÇİN SATSO ÖNCÜ OLDU
Katılımcılar SATSO öncülüğünde Sakarya’da başlatılan nitelikli istihdam konusundaki çalışmaların orta ve uzun vadeli bir süreç olduğunu ancak bu bilincin oluşturulması için üretilen projelerin olumlu sonuçlar vereceğine inandıklarını ve bu minvalde her türlü desteği vereceklerini ifade ettiler.