Güncelleme Tarihi:
SAKARYA (AA) - Sakarya Valiliği, kamu kurum ve kuruluşları, lokantalar, kafeteryalar, kantinler ve çay ocaklarında şeker ve tuz kullanımının azaltılması amacıyla yeni düzenlemeler yaptı.
Valilikten yapılan yazılı açıklamada, dünyada en önemli halk sağlığı sorunu kabul edilen obezite, diyabet, hipertansiyon ve kanser gibi bulaşıcı olmayan hastalıkların ölümlerin başlıca sebepleri arasında yer aldığı bildirildi.
Temel risk faktörlerinden yetersiz ve dengesiz beslenmenin, aşırı şeker ve tuz tüketiminin önlenmesi amacıyla halkın tutum ve davranışlarını olumlu yönde değiştirecek faaliyetlerin en güncel ve geçerli yaklaşımlar olduğuna işaret edilen açıklamada, Resmi Gazete'de yayımlanan 'Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı' ve 'Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı' kapsamında aşırı şeker ve tuz tüketiminin kademeli olarak ideal seviyelere düşürülmesinin amaçlandığı kaydedildi.
Açıklamada, şunlar belirtildi:.
"Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun 30 Aralık 2014'te yayımlanan genelgesi doğrultusunda ilimizdeki kamu kurum ve kuruluşlarında çay, kahve vb. ikramlarda ve kafeterya, kantin, lokanta, çay ocağı gibi yerlerde tek şeker ve mümkünse hijyen açısından ambalajlı sunulması, yemekhane, lokanta vb. yerlerde masalardan tuzlukların kaldırılması, bireylerin ayrı yerde, mümkünse 0,5-1 gramlık kâğıt poşetler halinde bulundurulan tuzu kullanmalarının sağlanması temin ve takip edilecektir.
Birey ve toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi açısından kamu kurum ve kuruluşlarımız yanında özel sektör, sivil toplum kuruluşları, dernekler vb. kuruluşların da gönüllülük esasıyla konuyla ilgili bilgilendirme ve farkındalık çalışmalarına fiilen katılımının sağlanması gerekmektedir."