IHA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2015 16:03
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ KÜLTÜR KONGRE MERKEZİ DÜZENLENEN TOPLANTIDA ÖĞRENCİLER LED TEKNOLOJİSİ HAKKINDA BİLGİ ALDI.
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü tarafından “LED Teknolojisi ve LED’li Aydınlatma Sistemleri” isimli konferans düzenlendi.
SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cenk Yavuz ve Ancha Lighting firmasından Gürkan Yıldırım konuşmacı olarak yer aldı. Yrd. Doç. Dr. Cenk Yavuz, konuşmasında LED’lerle ışık üretmenin iki yöntemle mümkün olduğunu belirterek, “LED’lerle beyaz renk elde etmek için kırmızı, yeşil ve mavi olmak üzere üç renk yongasını tek bir pakette birleştirip aynı anda yapmanız gerekir. Yani doğadaki en baskın üç rengi bir araya getirince beyaz renk ortaya çıkıyor. Ya da ikinci bir yöntem olarak, mavi LED’in üzerine sarı fosfor kılıf geçirdiğinizde, mavi ışık sarı fosfordan geçtiğinde beyaz rengi alıyor. Böylece günümüzde kullandığımız beyaz renge ulaşmış oluyoruz” ifadelerini kullandı. LED’leri günlük hayatta çalıştırabilmek için önemli bir elektronik alt yapısına ve kontrol işlemleri için önemli bir güç elektroniği bilgisine ihtiyaç olduğunu söyleyen Yavuz, LED konusundaki sorunlara da değindi. Yavuz, “LED ışığının kullanım amacına göre yönlendirilmesi, LED konusunda en büyük sorunlardan biridir. Çünkü günümüzde LED’ler çok parlak ışık veriyor. İnsan gözüyle LED ışığını birebir temas ettirmememiz lazım. LED, çok ciddi kamaşma ve körlük problemlerine sebep olacak nitelikte bir aydınlatma malzemesidir. LED’lerde günümüzde devam etmekte olan sorunlardan bir tanesi de soğutma sorunudur. LED sektöründe çalışmak istiyorsanız aydınlatma tekniğine hâkim olduğunuz kadar, elektronik ve güç elektroniği konularına da hâkim olmalısınız” diye konuştu.
Konferansın amacının, aydınlatmadaki enerji verimliliğinin tartışılması olduğunu ifade eden Yıldırım, “LED, enerji verimliliği olarak birinci sırada görünen kalem ama bu malesef ki yanlış biliniyor. Enerji tüketimini sağlayan en önemli kalem, aydınlatma tesisatlarıdır. Bugün enerji verimliliği dediğimizde hemen LED teknolojisi akla geliyor, bu doğru değil. Çünkü her zaman LED’ler, istenen yüzde yüz enerji tasarrufunu sağlayamayabilirler. Arkasındaki faktörleri doğru değerlendirmemiz lazım. Elektronik bir alt yapıdan geldiğini ve çok önemli bir elektronik alt yapıyla kontrol edilmesi gerektiğini unutmamamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
LED’lerin doğrudan ışık kaynağı olmadığına dikkat çeken Yıldırım, LED’lerin bir elektronik devre elemanı olduğunu ve ancak doğru şekilde bir araya getirilen bileşenlerden sonra bir aydınlatma ekipmanı olabileceğini sözlerine ekledi.