Güncelleme Tarihi:
SAKARYA (AA) - Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, "Lahananın şekeri yükseltme etkisi yoktur. İstediğiniz kadar yiyebilirsiniz. Bu hastalıkları önlüyor demedi demeyin" dedi.
Kaynarca Kaymakamlığı ile Kaynarca Sebze Üreticileri Birliğince Kaynarca Belediyesi Toplantı Salonu'nda düzenlenen "Sağlıklı Beslenme" konulu seminerde konuşan Karatay, ilçede ekimi yapılan beyaz lahananın insülin direncini önleyen bir sebze olarak en sağlıklı besinler arasında yer aldığını söyledi.
Kalp, şeker başta olmak üzere birçok hastalığın özünde metabolik rahatsızlıkların yattığını belirten Karatay, "Benim sloganım şeker en tatlı zehirdir. Kalp krizinin en tehlikeli sebebi şekerdir. Kan şekerini yükselten kan şekerinin düşmesini engelleyen rafine karbonhidratlar kalp krizi sebebidir. Kan şekeri yüksekliği hücrelerimizi bozmaktadır. Şeker yüksekliğine karşı vücudumuz insülin hormonu salgılar. Şekeri yağa çevirir ancak şeker alımının yüksekliği zamanla insülin direncine neden olur bu da hastalıklara yol açar" diye konuştu.
Karatay, lahananın insülin direncini önlediğini vurgulayarak, "Bakın çok önemli. Lahananın şekeri yükseltme etkisi yoktur. İstediğiniz kadar yiyebilirsiniz. Bu hastalıkları önlüyor demedi demeyin. Lahana memleketindeyiz onun için lahanayı konuşacağız. Lahana obeziteyi önler, kiloyu önler, tansiyonu düşürür, kalp ve şeker hastalığını düzeltir, kanserleri önler, alzheimer ve unutkanlığı, depresyonu önler. Eklem ve kas ağrılarını, sırt ağrılarını önler" ifadesini kullandı.
"Şeker ve ekmek en büyük zehirler" diyen Karatay, şunları kaydetti:
"Bunlar beyin felci yapıyorlar, katarakt yapıyor. Kalp ve şeker hastalığının sebebi. Tansiyon sebebi, jinekolojik problemler, dizlerin ağrıması, damarların bozulması, cilt hastalıkları, egzema, gut, kanserler, meme, rahip, böbrek, pankreas, karaciğer kanserleri hem şekerden dolayı bunları da lahana önlüyor demedi demeyin."