Güncelleme Tarihi:
SAKARYA (AA) - Sakarya'da düzenlenen "İslam, Terörizm ve Müslümanların Durumu" konulu konferansta konuşan The Muslim Institue'den Prof. Dr. Ziyauddin Serdar, "Herkes teröistlerden nefret ediyor ama neden terörist kimliği genellikle Müslüman olarak tanımlanır hale geldi? Bunda Holywood filmlerinin etkisi var. Çünkü çizgi filmler dahil hepsinde teröristler Müslüman" dedi.
Serdivan Fikir ve Sanat Akademisi'ndeki konferansta konuşan Prof. Dr. Serdar, dünyanın her yerinde terörist faaliyetlerin arttığını belirtti.
Serdar, şöyle konuştu:
"Dünyada belli bir bölgeye atfedemeyeceğimiz bir terörizm faaliyeti hakim ama burada aslına bakacak olursak, öteki veya terörist olarak adlandırılan tanımlanmış bir durum, mevcudiyet var. Bütün siyasi yapı içerisine baktığımızda bu türden mevcudiyetleri görmekteyiz. Belki bir adım geriye gidip bunu bir nebze mesafe ile analiz etmemiz gerekiyor. İslam ve Müslümanlık meselesini ayrıştırmak gerekiyor. 1960-70'lerin Holywood filmlerine dönüp bakacak olursak şunu görmekteyiz. Bu filmlerdeki teröristler hep Araplardan ve Müslümanlardan oluşuyor. Çizgi fimlerde bile buna rastlıyorsunuz. Ki bu zamanlar terörizmin çok yaygın olmadığı zamanlar. Holywood dünyaya aslında ne düşünmesi gerektiğini söylüyor, neye inanması gerektiğini dayatıyor. Bunlar sadece hikayeler değil, bunlar burada dünyanın öğrenmesi için kullanılan araçlar. Müslüman teröristler siyasi mevcudiyetini El-Kaide ile ispatladı ve cihad meselesi, İran Devrimi ile birlikte ortaya çıkan durumlar buna işaret eder oldu."
ABD’de ise her 15 günde bir ortaya çıkan, üniversite mezunu olduğu halde yüzlerce insanı öldüren bir seri katil vakasının var olduğunu belirten Serdar, sözlerine şöyle devam etti:
"İnsanlar bu olaylar olduğu zaman nelerden bahsediyor mesela, çıkıp birisi başka birini öldürüyor ve herhangi bir nedeni olmadan yapıyor.Ama terörist sözcüğü bu ABD’de olan gündelik şeyden farklı bir yaftaya dönüştürülüyor. Bunlar terörist olarak yaftalanmıyor.İşin özüne bakacak olursak eğer bir eylem bir Müslüman tarafından gerçekleştiriliyorsa o zaman terörist yaftası yapıştırılıyor. Ama Müslüman olmayan bir birey söz konusu olduğunda o kendi ilkesi bağlamında değerlendiriliyor. Burada denklemin 2 tarafı var bir tarafına baktığımızda Batı diğer tarafında da Müslüman kesim var. Müslüman bir kişinin saldırısı her zaman 'İslami terör' olarak adlandırılıyor.”
Serdar, "İktidar ve iktidar gücü terörist olan ve olmayanı adlandırıyor. Yani burada insan hakkı nedir, ne değildiri onlar belirliyor. Demokrasi nedir ne değildiri de. Burada terörist de insan olmayan olarak ifade ediliyor" ifadesini kullandı.