Güncelleme Tarihi:
Cevdet Mete "Bu yıl fındık rekoltesinin 500 bin ton olması bekleniyor"
Mustafa ÜSTÜBİ/FERİZLİ (Sakarya)(DHA)-SAKARYA Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Mete bu yıl fındık rekoltesinin bölgelerinde 230 bin ton civarında Karadeniz ile birlikte yaklaşık 500 bin ton olmasını tahmin ettiğini söyledi.
Ticaret Borsası Başkanı Cevdet Mete son günlerde fındıkta oluşan fiyatları değerlendirdi. Bu yıl fındık rekoltesinde geçen yıllara oranla fazla bir değişiklik olmayacağını söyleyen Mete, "Geçen yıl bölgemizde 198 bin ton tahmin edilmişti 230 bin ton çıktı. Bu yılda hemen hemen aynı bekleniyor. Ancak bu yıl Karadeniz’de rekoltenin düşük olduğu geçen yıl ki rekolte 484 bin ton iken bu yıl 250 bin ton tahmin ediliyor. Bunun yanına bizim bölge Marmara’yı da eklerseniz 470 bin ton yapar. Zaten hükümetin tahmini de 468 bin ton olduğu söyleniyor. Ben geçmiş yıllara bakarak yaklaşık 500 bin ton olacağını tahmin ediyorum." dedi.
AVRUPA İHRACATI 500 BİN TON
Geçen yıllara oranla ihtiyaçtan daha fazla fındık bu yıl mevcut göründüğünü söyleyen Mete konuşmasını söyle sürdürdü:
"Avrupa ihracatımız yıllık 500 bin ton, iç piyasada 100 bin ton dersek yaklaşık 600 bin ton ton eder. Bu veriler göre rekolte ihtiyaç olandan daha yüksek görülüyor. Çünkü geçen yıldan üreticinin elinde Karadeniz’de yaklaşık olarak 100 bin ton, bizim bölgede de yaklaşık 50 bin ton fındık olduğu tahmin ediliyor. Kaldı ki iç piyasa her defasında yüz bin ton harcayamıyor. Geçen yıl fındık pahalı olması nedeniyle bu oran 45 bine düştü. Yani geçmiş yılları göz önünde bulundurduğumuzda ihtiyaçtan daha fazla fındık bu yıl mevcut görünüyor." diye konuştu.
FINDIK ALIMLARI 12.50 LİRAYI GÖRDÜ
Fındık fiyatlarında artış yaşandığını söyleyen Mete, "Bir ay önce 9,00 TL ile başlayan fındık alımları şu an 12,50 TL’yi gördü.
Şuan fındığın adını Dursun koydular. Bu kadar aşırı artışın sebebi üretici pazara inmiyor olması olabilir. Hani ‘satma bekle’ diye algı var ya bu etkili oluyor olabilir.Bizim tavsiyemiz ‘satma bekle’ den daha çok, ihtiyacın kadarını satmalı daha doğrusu borcunu ödeyeceği kadarını satmalı ki piyasa tıkanmasın. Tüccara borcu olan üreticiye, ‘satma bekle’ demek piyasayı zora sokar. Bu sefer böyle ani çıkışlar ve ani düşüşler yaşanır, üretici de sanayici da sıkıntı çeker."