IHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2015 16:48
'BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ SEMİNERİ’ SAÜ’DE GERÇEKLEŞTİ
Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi (FEF) Sosyal Hizmet Bölümü’nün düzenlediği “Bağımlılıkla Mücadele Eğitimi Semineri”, SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nca (GSB) yürütülen ‘Gençlik Projeleri Destek Programı’ kapsamında düzenlenen seminere GSB Proje ve Koordinasyon Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ecevit Carti, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Arkan, FEF Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu, Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamza Al, Sakarya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Salih Koşu, Proje Koordinatörü ve FEF Sosyal Hizmet Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yusuf Genç ile öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan GSB Proje ve Koordinasyon Genel Müdür Yardımcısı Carti, TÜİK verilerine göre Türkiye’de 65 yaş üstü nüfusun yüzde 8’in üzerinde olduğunu ifade etti. Bu verilerle Türkiye’nin yaşlanmakta olan bir ülke olarak görüldüğünü belirten Carti, “Yine aynı verilere göre nüfusumuzun yarısı 30 yaşın altında. Bu anlamda ise Türkiye genç bir nüfusa sahip. Etkin politikalar uygulandığı takdirde bu genç nüfus bir avantaja işaret ediyor” diye konuştu.
Bakanlık olarak gençlik politikalarına uygun bir şekilde gençlik projeleri destek programlarını yürüttüklerini aktaran Carti, bu programı eğitimden sanata, kültürden gönüllülüğe kadar gençlerin hayatının her alanındaki ihtiyaçlarına cevap verir nitelikte tasarladıklarını söyledi. Bağımlılıkla mücadele konusunun özellikle son dönemde sıkça gündeme gelen bir konu olduğuna değinen Carti, gençlik programını ihtiyaç duyulan alanlarda yoğunlaştırmaya çalıştıklarını ve 2015 yılı içinde madde bağımlılıkları konusuna ağırlık verdiklerini ifade etti.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Arkan ise konuşmasında, sosyal hizmetlerin, insanlığın geçirdiği değişimin ve dönüşümün hikâyesi olarak ortaya çıkan bir kurum olduğuna değinerek, sosyal hizmetler bölümünün de bu değişim ile ortaya çıkan açığı kapatmak, sıkıntılı alanlara merhem olmak ve bu sıkıntılara toplum olarak çözüm üretmek için çalıştığını anlattı.
Açılış konuşmalarının ardından ise SAÜ Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Altındiş, “Bağımlılıkla Mücadele, Sağlıklı Hayat, Sağlıklı Nesiller” başlıklı bir sunum yaptı. Bağımlılıkla mücadele konusunun son dönemde oldukça önemli hale geldiğini belirten Prof. Dr. Mustafa Altındiş, alışkanlıkların da bir çeşit bağımlılık olduğunu söyledi. Alışkanlıkların hepsinin sağlığa zararlı olmayabileceğini ifade eden Prof. Dr. Altındiş, ancak bağımlılık ile oluşan sıkıntıların çok daha ciddi sorunlara yol açabileceği uyarısında bulundu. Sigaranın bu mücadelede masum kaldığı yönünde yanlış bir algı oluşmaya başladığına işaret eden Altındiş, “Sigara aslında her şeyin başı. Sigara içmeyin ve bulunduğunuz mekânlarda da içirtmeyin. Sigarayı bırakmak da kolay bir şey değil, bu nedenle çok dikkatli olunmalı” şeklinde konuştu.
Bağımlılık ile mücadelenin toplumun, neslin ve insanlığın korunması yönündeki önemine değinen Altındiş, bu konuda oldukça yol alındığını ancak halen yolun çok başında olduğumuzu söyledi. Altındiş, şöyle devam etti; “Uyuşturucuya başlamanın birinci nedeni meraktır. Çocuklarımızı merak ettirmememiz, bir şekilde onları bilgilendirmemiz lazım. Bu çok da kolay bir şey değil. Sigara karizma değildir. Sigara farklılık değildir. Sigara sizi özgür yapmaz, bağımlı yapar. Sigara içen insanlar, uzun süre işinde sebat edemez. İleri derecede bağımlı insanlar sık yalan söylerler. Eğer bir arkadaşınız çok kolay yalan söylüyorsa onunla ilişkilerinizi gözden geçirin. Nargilenin de sigaradan daha fazla miktarda zararlı olduğu, ülkemizde daha yeni gündeme geldi. Nargile hortumunun bir kez kullanılması gerekiyor ancak, bizde bu uygulanmıyor. İnsanlar birbirlerine takdim ediyorlar. Aynı nargileyi birkaç ay önce kullanan bir arkadaşın tüberkülozlu olup olmadığı konusunda bir bilginiz yok. Bu çok yanlış.”