Güncelleme Tarihi:
Muhammet KAÇAR/RİZE, (DHA) – RİZE İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, vatandaşları aşırı sıcaklarda alması gereken önlemler konusunda uyarılarda bulundu, vücut sağlığı açısından kafein içeren içecekler yerine çay ve elde sıkılmış meyve suyu içilmesini önerdi.
Sıcakların çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğini ifade eden İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının da arttığı belirterek, “Normalde terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılır. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede durmaz. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir” dedi.
Aşırı sıcakların etkili olduğu 10:00 ile 16:00 saatleri arasında mecbur kalmadıkça güneş altında durulmaması uyarısında bulunan Tepe şunları söyledi:
“Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde denize girilmemeli ve güneşlenilmemeli. Bu saatlerin dışında denize girmek isteyenler güneşten koruyucu krem kullanmalı, şapka ve gözlük gibi gerekli koruyucu önlemleri almalı ve uzun süre kesintisiz olarak güneş altında kalmamalı. Yoğun fizik aktivite ve spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır. Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmelidir. Bebekler ise bu açıdan daha sık izlenmelidir. Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Güneş gören pencereler perde vb. güneşliklerle gölgelendirilmelidir. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı, mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmeli.”
“ÇAY VE MEYVE SUYU TERCİH EDİLMELİ”
Beslenme ve sıvı alımına da dikkat çeken Tepe, “Kronik rahatsızlığı olmayan kişiler susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 1.5–2 litre sıvı tüketilmelidir. Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine çay ve elde sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir. Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı, yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmamalıdır. Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir” diye konuştu.
FOTOĞRAFLI