Güncelleme Tarihi:
Yeşilay Rize Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hasan Türüt tarafından verilen konferansta öğrencilere slaytlar eşliğinde sunum yapıldı. 6 milyar olan dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 20’sinin 10-19 yaş grubunda genç nüfustan oluştuğunu ifade eden Türüt, Türkiye’de ise her 5 kişiden birinin bu yaş aralığına girdiğini belirterek şunları söyledi:
“ Sigara firmaları bu genç nüfusu hedef alıyor. Sigaraya başlamak için en tehlikeli dönem bu yaş grubu. Dünyada 1.3 milyar insan sigara içiyor. Bunların yaklaşık 6 milyonu yıl içinde sigaradan ve sigaraya bağlı hastalıklardan ölüyor. Çaykur Rizespor Stadyumunun kapasitesi 15 bin. Dünyada her gün bu stadyumu dolduracak kadar kişi sigaradan dolayı hayatını kaybediyor. Ülkemizde 80 milyon nüfusun ise 11 milyonu aktif sigara içiyor. Türkiye’de yılda 100 bine yakın kişi sigaradan ölüyor. Ülkemizde sigaradan günde ölüm sayısı 250 civarında. Bu rakamları baz aldığımızda 2030 yılında dünyada 6 milyon olan sigaradan ölüm sayısı 10 milyona çıkacak.”
Dünyada sigara bağımlığının soysa ekonomik düzeyi düşük toplumlarda oldukça sık görüldüğünü ifade eden Türüt, “Ülkemizde ise ters bir durum var. Bizde sosyo ekonomik durumu artıkça sigara içme oranı da artıyor. Bu ivme böyle devam ederse dünyada 250 milyon çocuğu sigaraya bağlı hastalıklardan kaybedeceğiz. Ülkemizde sigaraya ulaşmanın yolu kolay. Kanunlar 18 yaş altında sigara satışını yasaklamış ama sigaraya herkes kolayca ulaşabiliyor. Burada ciddi önlemler alınması lazım. Sigaraya arkadaş ortamından kolayca ulaşılıyor. Arkadaşımızı çok iyi seçeceğiz ve nerede yanında durmamız gerektiğini nerede ayrılmamız gerektiğini bileceğiz. Aklımızı kullanacağız. Sigara fiyatı artıkça halk arasında sigara oranı hem azalıyor hem bırakma oranı artıyor. Dolayısıyla sigaraya sürekli zam yapmak lazım” dedi.