Rize- Artvin Havalimanı’nda ÇED dosyası eksik firmadan taş alınmıyor

Güncelleme Tarihi:

Rize- Artvin Havalimanı’nda ÇED dosyası eksik firmadan taş alınmıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2018 10:47

Rize- Artvin Havalimanı’nda ÇED dosyası eksik firmadan taş alınmıyor

Haberin Devamı

Aytekin KALENDER/PAZAR (Rize), (DHA)- RİZE'nin Pazar ilçesi Yeşilköy köyünde, Türkiye'nin deniz dolgusuna inşa edilecek ikinci havalimanı Rize- Artvin Havalimanı'nda, çalışmalar sürüyor. Yargıya taşınan ve Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) dosyasının eksik ve yetersiz olduğu tespit edilen taş ocağı firmasından havalimanına taş dolgu malzemesi alınmadığı açıklandı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nca 766 hektarlık alanda projelendirilen ve temeli 3 Nisan'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılan Rize- Artvin Havalimanı için 266 hektarlık alanda 88.5 milyon ton taş kullanılacak. Kamyonların aralıksız malzeme taşıdığı alanda doldurulan denize, 500 metre uzunluğunda bağlantı yolu yapıldı. Bu yolu kullanmaya başlayan kamyonlar ve 'Taşır-4' adlı hafriyat gemisi aracılığı ile 12-26 metre derinliğe taş dökülüyor. Proje sahasına 3-7 kilometre uzaklıktaki Hisarlı ve Subaşı taş ocaklarının devreye alınmasıyla günde yaklaşık 20 bin ton taş denize dökülüyor. Bu rakamın, ilave taş ocaklarının kullanılmaya başlaması, kamyon ve gemi takviyeleri ile günde 80 bin tona çıkarılması hedefleniyor. Bugüne kadar deniz dolgusu için yaklaşık 6.5 milyon ton taş denize döküldü.

Rize-Artvin Havalimanı inşaatında kullanılacak taşların alındığı Pazar ilçesi Sivrikale, Subaşı, Hisarlı, Derebaşı ve Yavuz köylerindeki taş ocaklarına karşı yöre halkı, Rize Valiliği'nce verilen 'ÇED gerekli değil' kararına dava açmıştı. Bölgede yapılan bilirkişi incelemesi sonrası hazırlanan rapor mahkemeye ulaştı. Raporda, hazırlanan ÇED dosyasındaki eksiklikler sıralandı, taş ocaklarında yapılacak patlatmalarla oluşması muhtemel heyelan riskine dikkat çekildi.

ÇED DOSYASI EKSİK FİRMADAN TAŞ ALINMIYOR

Havalimanı taş dolgusunun sürdüğü bölgede ÇED dosyasının eksik ve yetersiz olduğu tespit edilen firmanın inşaat başlama aşamasında taş ocağı için teklif veren firmalar arasında yer aldığı ancak bu firmadan taş alınmadığı açıklandı. Havalimanı inşaatı yetkililerinin verdiği bilgilere göre şuanda başka firmaların farklı alandan taş aldığını ve mevcut taş ocakları ile ilgili yargıya intikal ettirilmiş bir konu olmadığı belirtildi. Yetkililer, havalimanı inşaat çalışmalarının bir aksaklık olmadan yürütüldüğüne dikkat çekerek hava koşullarına bağlı olarak çalışmaların hızlanacağı duyuruldu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!