Güncelleme Tarihi:
RİZE (AA) - Rize Belediyesi tarafından "Müslümanların Bilim ve Medeniyete Katkıları" konferansı düzenlendi.
İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve Gazi Üniversitesi Arap Dili Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız'ın konuşmacı olarak katıldığı konferansı, Vali Ersin Yazıcı, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay İsmet Cansaran, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Emniyet Müdürü Adem Çakıcı, İl Müftüsü Yusuf Doğan, Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu ve çok sayıda vatandaş izledi.
Prof. Dr. Yıldız, konferansın amacının bilim adamı hassasiyetiyle bilimsel verileri ortaya koyarak tarihe göz atmak olduğunu belirterek, özellikle İslam medeniyetinin katkılarının önemi noktasında gençlerde farkındalık oluşturmak istediklerini belirtti.
Medeniyetin dünyada bütün milletlerin ortak malı olduğunu ifade eden Yıldız, her toplumun bugünkü medeniyet çizgisinde az çok payı olduğunu, bu payın sadece batılılara ait olamayacağını, İslam'ın medeniyete olan katkılarını gözardı etmenin mümkün olamayacağını vurguladı.
İslam alimlerinin ilham kaynağının Kur'an-ı Kerim olduğunu ve ayetleri kendilerine rehber edindiklerini vurgulayan Yıldız, batılı bilim adamlarının İslam medeniyetlerinden övgüyle bahsettiklerini kaydederek, "Psikolog Gustave Le Bon; 'Avrupa'nın bütünüyle karanlık bir vahşet devri yaşadığı sıralarda, İslam'ın hakim olduğu iki büyük şehirde, Bağdat ve Kurtuba'da yeryüzünü parlak ışıklarıyla aydınlatan iki medeniyet hüküm sürüyordu' ifadelerini görmekteyiz. Batının önemli düşünürleri arasında olan Alman filozof Immanuel Kant'ın doktora diplomasının başında besmele vardır. 'Eğer İmam-ı Gazali olmasaydı, onu incelemeseydim, bu doktora tezini veremezdim' dediği de rivayet edilmektedir" dedi.
Batıda Razes olarak tanının Razi'nin, İslam dünyasındaki ilk büyük tabip olarak bilindiğini söyleyen Yıldız, çiçek ve kızamık hastalıklarını ilk bulanın Razi olduğunu ve çeşitli hastalıklarla ilgili eserlerinin batıda 7-8 asır boyunca ders kitabı olarak okutulduğunu dile getirdi.
Coğrafi bilimler Mesudi'nin, İslam coğrafyası dışındaki milletlerden ayrıntılarıyla bahsettiğini belirten Yıldız, yazdığı Kitabu'l-Memalik adlı eseriyle de batı dünyasını coğrafya bilimi olarak uzun müddet etkisi altında bıraktığını, İbn-i Sina'nın, Tıp ve Şifa adlı eserlerinin Latinceye çevrilerek uzun yıllar Avrupa'da ders kitabı olarak okutulduğunu kaydetti.
Yıldız, Biruni'nin ise matematik, geometri, tıp ve coğrafya gibi alanlarda 113'ten fazla eser yazdığını, asıl başarısının ise astronomi dalında olduğunu ifade ederek, Biruni'nin yıldızların yüksekliğini, açılarını ölçen hassas aletler geliştirdiğini ve dünya çekirdeğinin çapını sadece 15 kilometrelik yanılmayla 6338,8 kilometre olarak tespit ettiğini söyledi.
Konferans sonunda Vali Yazıcı ve Belediye Başkanı Kasap, Prof. Dr. Musa Yıldız'a plaket verdi.