Güncelleme Tarihi:
Aytekin KALENDER/RİZE, (DHA) - BİN yıllık tarihe sahip Rize’nin Pazar ilçesinden başlayarak Azerbeycan ve Kafkaslara uzanan Kaçkaryolu’nu yaşatmak için 120 aşkın doğa aktivisti bir etkinlik gerçekleştirdi.
Bin yıllın hikâyesi sloganıyla gündem bulan Kaçkaryolu turizm rotasında ilk faaliyet yapıldı. Proje sahibi doğa fotoğrafçısı Emin Kanbur, yaptığı açıklamada Kaçkaryolu rotasının bin yıl önce çizildiğini dile getirerek, “600’lü yıllarda sahilden gelen Türkmen boylarının ozaman ki ismi Athane olan Pazar ilçemize yerleşmiştir. Bu rotanın hikayesi de o zamanlarda başlamıştır. O tarihte başlayan hikaye, Kafkasya’ya ve Horasan eline uzayıp gidiyor. Kulelerden kalelere, konaklardan mabetlere, vadilerden yaylalara, Kaçkarlardan Kafkasya’ya uzayan bu yol bizleri yürümeye davet ediyor. Pazar ilçemizin hayat bulduğu yıllardan sonra Kıpçak Türkelleri ve Türkmen boylarının yerleştiği Kaçkarların Kuzey yakası Hemşin artık bin yıllara ulaşmadan yerleşke haline gelmişti. Davalı aşıdından sonra Kaçkarların güney yakası eski medeniyetlere sahiplik yapıyordu Bu rota buradan; Barhal, Yusufeli, Ardanuç, Şavşat, Kars, Azerbaycan, ve Kafkasya’ya uzanıyordu" dedi.
Kanbur, "Yine Tatos aşıdı ile Hodocur, İspir, Erzurum, Ağrı, Horasan eli doğuya güneye uzanan bir yol olmuştu. Binli yıllarda, artık Kaçkaryolu ticari bir yoldu. Tatlı su meyve tarımsal ve hayvansal ürünlerin temini için kullanılan Pazar limanı, artık Kafkasya’ya Horasan eline uzanan bir ticaret ve stratejik yol olmuştu. Bin 200’lü yıllarda bu yol artık güvenlik altına alınması gerekliydi. Cenevizliler bölgede hüküm süren ve bu yolu kontrol eden konumdaydılar. Güvenlik için birden çok kale ve kule imar ettiler. Pazar limanı ve Kız Kulesi güvenli limandı. Hemşin vadisine 6 km. uzaklıkta hakim bir tepede Ciha kalesi, kuzey terasından karedeniz güney terasından Hemşin vadisi gözetleniyordu. Hemşin ilçesi, Tepan, Züha, Badara ve diğer köyleriyle bu zenginliğin çoktan merkezi olmuştu. Uskut daği üzerinde birden çok kale kule diye adlandırılan ve orman içinde kaybolmuş sadece efsanelerde yaşayan gözlem noktaları vardı. Fırtına vadisi Zil kale ve Kale-i Bala doğuya doğru, Kafkasya’ya güneye doğru Horasan eline uzayan güvenli Ticaret yoluydu” diye konuştu.
Kanbur, Bu tarihi dokunun ve kültürel zenginliklerin halen yaşadığımız günümüzde bu yol artık bir Likya bir Kayra yolu gibi turizm rota yolu olma yolunda adımlar atılması gerektiğini dözlerine ekledi.