ÇAYKUR’dan acele etmeyin uyarısı

Güncelleme Tarihi:

ÇAYKUR’dan acele etmeyin uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2018 15:18

ÇAYKUR’dan acele etmeyin uyarısı

Haberin Devamı

Aytekin KALENDER/RİZE, (DHA) -  ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, ikinci sürgün yaş çay alımı hakkında açıklamalarda bulundu. Alim, bir acelecilik olmadıktan sonra çay alımları rutin bir şekilde devam edeceğini söyleyerek üreticilere acele etmeyin mesajı verdi.

ÇAYKUR 25 Nisan'da başlayan birinci sürgünde toplamda 217 bin 500 ton yaş çay alımı gerçekleştirdi. 19 Haziran itibari ile ikinci sürgün yaş çay alımları başlatıldı. ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim devam eden ikinci yaş çay sürgünü hakkında açıklamalarda bulundu.

İkinci sürgünün başlangıcı olan 19 Haziran tarihinden itibaren çay alımlarını sürdürdüklerini belirten Alim, "Arada seçim dolayısıyla bir günlük bir ara verdik. Bu süreç içerisinde en düşük kontenjanımız 20 kilogram oldu. Genelde günlük 20 ile 30 ton arası çay alımları yapıyoruz. 40 tona çıktığımız yerlerde oluyor. Bir acelecilik olmadıktan sonra çay alımları rutin bir şekilde devam ediyor." dedi.

‘İKİNCİ SÜRGÜNDE VERİM KAYBI OLUYOR’

Alim, ikinci yaş çay sürgün döneminin işleme konusunda özellikle iklim koşulları nedeniyle yıllardan beri süre gelen bir sıkıntı olarak verim kaybına neden olduğunu söyleyerek, "Özellikle bu sürgün zamanında havanın boğuk ve rutubetli olması makinelerde bir verim kaybı meydana getiriyor. Sıcak havalar insanlarda olduğu gibi makinelerde de bir düşmeye neden oluyor." diye konuştu.

‘KOTAMIZ ORTALAMANIN ÜZERİNDE’

İkinci sürgünde uygulanan günlük kota hakkında ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim şu ifadeleri kullandı: "Birinci sürgünde günlük kotamız 575 kiloydu bu sürgünde 500 kilo olarak belirledik. Arada değişen pek durum yok sadece küsuratı kaldırdık. Bizim ortalama bir dönümde aldığımız verim 575 kilodur. Biz birinci sürgünde bunun tamamını koyduk. İkinci sürgünde 75 kilo düşürdük. Çoğu yerlerde çay verimliliği 500 kilonun altındadır. İkinci sürgünde vermiş olduğumuz kota yine de ortalamanın üstündedir."

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!