Çayda organik tarım havzası 248 bin dekara çıkarıldı

Güncelleme Tarihi:

Çayda organik tarım havzası 248 bin dekara çıkarıldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2017 13:05

Çayda organik tarım havzası 248 bin dekara çıkarıldı

Haberin Devamı

Muhammet KAÇAR/RİZE, (DHA) - DOĞU Karadeniz Bölgesi’nde 4 ilde yapılan çay tarımında 36 bin dekar olan organik çay tarım havzası bu yıl 212 bin dekardan 248 bin dekara çıkarıldı.
Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde 830 bin dekar alanda 1 milyon üretici aile tarafından yapılan çay tarımında son yıllarda yürütülen çalışma ile organik çay üretim havzası 36 bin dekara çıkarılmıştı. 34 bin 483 ton organik yaş çay hasadının yapıldığı bölgelerde üreticilere geçen yıl dönüm başına 100 lira ile ilave olarak kilogram başına 1 lira 73 kuruş destekleme ödemesi yapıldı.
ORGANİK HAVZA GENİŞLETİLDİ
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı organik çay üretiminde yeni alanları belirledi. Kademeli olarak geçiş yapılacak organik çay üretiminde 2017 yılında Rize’nin Fındıklı, Çamlıhemşin ve Ardeşen ile Artvin’in Hopa, Borçka ve Arhavi İlçelerinde toplam 212 bin dekar alanda organik tarım faaliyetine geçilmesi kararı alındı. Kararda, tarım alanlarında bilinçsizce ve tekniğine uygun olarak kullanılmayan gübrelerin bitkisel üretimin azalmasına yol açtığı ve bir takım olumsuz çevresel etkileri de beraberinde getirdiğine vurgu yapılarak, özellikle çay tarımı yapılan alanlarda kimyevi gübre tüketim miktarlarındaki artışın bu olumsuzluğa örnek teşkil ettiğine yer verildi. 
ORGANİK GÜBREYE GEÇİLİYOR
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın öncülüğünde Çay-Kur tarafından çay tarımında kullanılan nitrat ve azot içerikli kimyasal gübre yerine bu yıldan başlayarak kademeli olarak mikrobiyal organizmalar içeren organik gübreye geçilecek. Çayda herhangi bir kalıntısı ve olumsuz etkisi görülmese de kullanıldığı toprakta ve çevresindeki canlı varlıklar üzerinde zararlı etkileri olan, toprak yapısını olumsuz yönde etkileyen, heyelanları tetikleyen azot ve nitrat içerikli kimyasal gübre kullanımı da kademeli olarak kaldırılacak. Çay-Kur'un yaptığı denemelerde mikrobiyal gübre ile üretilen çaylarda verim azalması gözlenmediği gibi ekstrat değerinin yükseldiği ve selüloz oranının azaldığı, tomurcuk oluşumunun ise arttığı tespit edildi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!