Çay üreticilerine gübreleme uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Çay üreticilerine gübreleme uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2018 11:22

Çay üreticilerine gübreleme uyarısı

Haberin Devamı

Aytekin KALENDER/RİZE(DHA)- TÜRKİYE Ziraatçılar Derneği Rize Şube Başkanı Müfit Akman, bölgedeki çay üreticilerine, gübre konusunda uyarılarda bulundu, çay bitkisinin büyümesi, gelişmesi ve kaliteli sürgün verebilmesi için zamanında, uygun gübreleme yapılması gerektiğini söyledi.

 

Türkiye Ziraatçılar Derneği Rize Şube Başkanı Müfit Akman yaptığı yazılı açıklamada, çay bitkisinin büyümesi gelişmesi ve kaliteli sürgün verebilmesi için zamanında, uygun gübreleme yapılması gerektiğini belirtti.

Gübreleme konusunda uyarılarda bulunan Akman, “Çay bitkisi gibi çok yıllık bitkilerin topraktan aldıkları aynı besin elementleri toprağın verimsiz hale gelmesine ve bitkide kalitesiz sürgün oluşmasına neden olur. Çay bitkisi PH düşük olan topraklarda verim düşüklüğü gösterir. Kullanılan kimyasal gübrelerin önerilen dozların üzerinde verilmesi toprağın fiziksel yapısını bozarak verimsizleştirir. Çay bahçelerinde bitki besin elementi açığı doğal çiftlik gübresi kullanılarak giderilmesi uygundur. Çiftlik gübresi 3-4 yılda bir dekara 3-4 ton hesabı ile verilmelidir. Çiftlik gübresi kullanma imkânı olmadığı zaman Kimyasal gübrelerden 25-5-10 özel çay gübresi çay bahçelerinde verilmesi önerilmektedir. Dekara 60-70 kilogram verilmelidir.  Tavsiye edilen miktar dışında fazla verilecek gübre fazla ürün almak anlamına gelmeyecektir. Paramızın boşa gitmesine, çevre ve su kaynaklarının kirlenmesine, toprak yapısının bozulmasına neden olacaktır. Çay bahçelerinde gübreleme öncesi bakım işlemleri yapılmalı ot ve yosun kaplı toprak yüzeyi temizlenmeli, çapalama yapılmalı ve gübreleme iklim şartlarına göre yüzde 60 kısmı şubat-mart aylarında, kalan kısmın birinci sürgün sonunda verilmesi uygundur” dedi.

Kimyasal gübrede bilinçsiz kullanımından vazgeçilmesi gerektiğinin altını çizen Akman şunları söyledi:

“Organik tarım havzalarında çay bahçelerinde kimyasal gübre kullanılması yasaktır. Katı Organik gübrenin toprağa karıştırılarak en geç Mart ayı sonuna kadar dekara 200-300 kilogram verilmesi gerekmektedir. Organik çay tarım alanlarında ayrıca ilk yıllarda yaklaşık 200-300 kilogram zeolit, dolamit (Toprak düzenleyici) kullanılması toprağın havalandırılması verim ve kalite için uygundur. Organik Çay tarımına geçen bölgelerdeki üreticilerimizin yetkililerce yapılan uyarılara gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekmektedir. Üreticiler Organik gübrede Bakanlıkça üretim iznine ve Organik tarımda kullanılabilir sertifikasına sahip olduğuna bakmalıdırlar.  Organik Çay bahçelerinde sertifika kuruluşları tarafından sözleşme hükümleri gereği denetimleri ve kontrolleri yapılmaktadır”

Dünyada organik tarım ürünlerine talebin hızla artmakta olduğuna da işaret eden Akman, organik çay için yapılan çalışmalara bölgede yaşayanların destek vermesi gerektiğini de kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!