Ayder Yaylası'nda Kentsel Dönüşüm belirsizliği tedirgin ediyor

Güncelleme Tarihi:

Ayder Yaylasında Kentsel Dönüşüm belirsizliği tedirgin ediyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2017 15:19

Ayder Yaylası'nda Kentsel Dönüşüm belirsizliği tedirgin ediyor

Haberin Devamı

Muhammet KAÇAR/ÇAMLIHEMŞİN (Rize), (DHA) - RİZE’nin Çamlıhemşin İlçesi'nde doğal güzelliği bozulduğu gerekçesiyle Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Kentsel Dönüşüm Projesi uygulanacak Ayder Yaylası'nda projenin belirsizliği işletme sahiplerini tedirgin ediyor. Dönüşüm projesinin yaylada ihtiyaç olduğunu dile getirenler bu konuda kendilerinin de bilgilendirilmesini istedi.
Ayder Yaylası'nda uygulanacak Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili bölgedeki turizm işletmeleri ve evlerin sahipleri yaylada nasıl bir proje uygulanacağına dair kendilerine bilgi verilmemesi tedirginliğe neden oldu. Ayder Yaylası'nda otel işleten Ensar Sarıbaş, yaylada uygulanacak Kentsel Dönüşüm Projesi'nden haberleri olmadığını kendilerinin de yaylanın bugünkü durumundan rahatsız olduklarını ifade etti. Dönüşüm projesi hakkında kendilerine bilgi verilmesini isteyen Sarıbaş, "Biz Ayder Yaylası'nın daha güzel olmasını isteriz. Yıllarca koruduğumuz bölge turizme açılınca herkes faydalanmak istedi ve masraf ederek bu yapıları yaptı." dedi ve devletin niye engel olmadığını sordu.
"BİZE BİLGİ VERİLMİYOR"
Yaylada restoran işleten İlgin Sarı da birçok esnafın uygulanacak Kentsel Dönüşüm Projesi ile yaylanın sorunlarının çözüleceğine inanmadığını belirterek "Yayla büyük işletmelere peşkeş çekileceği endişemiz var. Devletimiz bir şeyler yapmak istiyor ama halkın bilgisi yok. Makamlarda oturulup kararlar alınıyor ama bize bilgi verilmiyor. TOKİ gelecek deniyor ama ne zaman başlayacağı belli değil. Elbette ki TOKİ'nin katkısı olur ama bunu vatandaşa anlatmak lazım" diye konuştu. İşletmeci Hanife Meşeci de yaylada uygulanacak projenin kendileri için iyi mi yoksa kötü mü olacağının endişesini taşıdıklarını dile getirdi. İşletmeci Havva Köse ise "Projeyi bilmediğimiz için ortaya ne çıkacak bilmiyoruz. Ne desek boş. Projeyi sadece duyduk. Bize bilgi vermelerini istiyoruz." dedi. Mercan Öztürk adlı işletmeci ise dönüşüm projesi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendilerini mağdur etmeyeceklerine inandıklarını ifade etti," Proje Ayder için iyi olacağını düşünüyorum. Bizi de mağdur etmeden bu dönüşümü yapmalarını bekliyoruz" diye konuştu.
AYDER ÇEVRE VE TURİZM DERNEĞİ: AYDER'İN GİDİŞATI İYİ DEĞİL
Ayder Çevre ve Turizm Derneği Başkanı Erdal Sarı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dikkat çektiği derme çatma yapıların sıkıntılı bir durum oluşturduğunu, yaylada değişime ihtiyaç olduğunu söyledi. Bu değişimin halk mağdur edilmeden en güzel biçimde yapılacağına inandıklarını dile getiren Sarı, şunları söyledi:
"Bu sistemde Ayder'in gidişatı iyi değil. Altyapı sorunları had safhada. Esnaf arkadaşlarımız da bu durumdan hoşnut değil. TOKİ'nin burada vatandaşı koruyacak bir çalışma yapacağına inanıyoruz. O yüzden TOKİ'nin çalışmasını destekliyoruz."  
5 AYRI KORUMA KARARI VARDI
Çamlıhemşin İlçesi'nde bulunan Ayder Yaylası, 1987 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile 'Turizm Merkezi' ilan edildi. Aynı zamanda belediye mücavir alanı olan ve doğal güzelliği ile öne çıkan yaylada bu tarihten sonra gelişigüzel yapılaşma başladı. 1994 yılında Milli Park, 1998 yılında ise Doğal SİT Alanı ilan edilerek koruma altına alınan Ayder, 2006 yılında da Bakanlar Kurulu Kararıyla, 'Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi' ilan edildi. 1998 yılında Doğal SİT Alanı ilan edilen yayla için yasaya göre valilik tarafından 2 yıl içerisinde Koruma Amaçlı İmar Planı oluşturulması gerekiyordu. Ancak, aradan 19 yıl geçmesine rağmen yayla için imar planları hazırlanmadı.
158 BİNA İÇİN YIKIM KARARI VAR
Koruma planlarının uygulanması halinde yapılaşma tipi ve yoğunluğunun ancak projeler dahilinde yapılabileceği Ayder Yaylası, her geçen gün doğal özelliğini yitirdi. Kaçak ve beton yapıların inşa edildiği yayla ve çevresinde yüzlerce kişi, kaçak yapılaşma ile SİT ve Milli Park yasalarına muhalefetten yargılandı. Çamlıhemşin Belediyesi Meclisi, Ayder Yaylası’ndaki 290 yapıdan 158’i hakkında, kaçak ve ruhsata aykırı olduğu gerekçesiyle yıkım kararı aldı. Kaçak ve ruhsata aykırı yapıların yıkılması için Kamu İhale Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca hizmet alımı yoluyla açık ihaleye çıkıldı. Ancak yıkım ihalesine katılan firma olmayınca kaçak yapılar yıkılamadı.
YENİ MODELLER HAZIRLANIYOR
5 ayrı koruma kararına rağmen kaçak yapıların yükseldiği Ayder Yaylası'nda TOKİ tarafından uygulanacak Kentsel Dönüşüm Projesi için 5 farklı yayla modeli hazırlanıyor. Uygulanacak modelde dikey yerine en fazla 2 katlı yatay yapıların yer alması öngörülüyor.
CUMHURBAŞKANI'NDAN AYDER TEPKİSİ
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Rize ziyareti sırasında Ayder Yaylası'nın bozulan doğal güzelliğine dikkat çekmiş ve "Allah’ın bize verdiği Ayder bambaşka, ama biz Ayder’i kirlettik rezil ettik" ifadelerini kullandı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!