"2015 yılı çay sektörünün altın yılı olacak"

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2015 13:48

- Rize Ticaret Borsası Başkanı Erdoğan: "Beyaz çayla yükselişe geçen çay sektörü için 2015 yılının altın yıl olacağını düşünüyorum" - "Tüketim eğilimi bu hızla devam ettiği sürece üretilen kuru çayın ülkemiz tüketimini karşılamayacağını öngörüyoruz. Yeni çay tarım alanlarına ihtiyaç var"

Haberin Devamı

RİZE (AA) - Rize Ticaret Borsası (RTB) Başkanı Mehmet Erdoğan, Türk çay sektörünün üretimine başlanan beyaz çay ile yükselişe geçtiğini, 2015 yılının çay sektörü için daha verimli geçeceğini bildirdi.

Erdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, çay sektörü için 2014 yılının güzel ve bereketli geçtiğini belirtti.

Üretim başlamadan çay bahçelerine kar yağmasının kendilerini endişelendirdiğini ama korkulan sonucun ortaya çıkmadığını anlatan Erdoğan, kaliteli, bereketli, üretici ve sanayicinin emeğinin karşılığını aldığı, herkesin memnun olduğu bir yılın geride bırakıldığını kaydetti.

Bu yıl üretime başlanan beyaz çayın sektöre yeni bir ivme kazandırdığını vurgulayan Erdoğan, "Beyaz çayla çay sektörü bir canlanma yaşadı. Çayımızın üretiminin çeşitlenmesi hem sektöre hem de üreticiye ayrı kazanç sağladı. Beyaz çayla yükselişe geçen çay sektörü için 2015 yılının altın yıl olacağını düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Erdoğan, 2014 yılı yaş çay üretiminin bir milyon 260 bin ton olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Çay sektöründe 2009-2014 yıllarında yaş çay verileri bir milyon 200-bir milyon 250 bin ton arasında gerçekleşti. 2014 yılı çay sezonunda ise bir milyon 260 bin ton yaş çay üretimi yapıldı. Bu üretimin yüzde 52'si ÇAYKUR, geriye kalan kısmı ise özel sektör tarafından işlendi. Özel sektör, bu anlamda başarılı bir çalışma döneminin ardından 245 bin ton kuru çay elde etti."

Bu yıl özel sektör stoklarına bakıldığında orta ve uzun vadede kuru çay sıkıntısı yaşanacağının aşikar olduğunun altını çizen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Ülkemizde her geçen gün çay tüketimi artmaktadır. Tüketim eğilimi bu hızla devam ettiği sürece üretilen kuru çayın ülkemiz tüketimini karşılamayacağını öngörüyoruz. Yeni çay tarım alanlarına ihtiyaç var. Borsa olarak bu sorunun farkında olduğumuzu ve önleminin alınması gerektiğini ilgili yerlere ilettik. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına üretim bölgelerinde 300 metre ve yukarı alanların çay tarımına açılması konusunda görüş bildirdik. Böylece hem çayımızın organik üretime açılması hem de kaliteli kuru çay üretiminin arttırılması amaçlanmaktadır. Bakanlık tarafından konuyla ilgili ÇAYKUR’un yetkili olduğu cevabı borsamıza iletildi. Borsa ve ÇAYKUR ortak çalışarak 300 metre ve yukarı kesiminin çay tarımına açılması çalışmalarını en kısa zamanda tamamlamayı hedefliyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!