Güncelleme Tarihi:
İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA) - OSMANİYE Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü tarafından hazırlanan, su verimliliği ve tasarrufu içerikli 'Gelecek ellerinde' projesinin tanıtımı yapıldı.
Ahmet Şekip Ersoy Kültür Merkezi'nde ki program 'Dünyamız ve Su' başlıklı kısa film gösterimi ile başladı. Su ve Kanalizasyon Müdürü Ahmet Teke, konuşmasında, dünyadaki su kaynaklarının ekonomik olarak kıt ve çoğu yerde yetersiz olduğunu belirtti. Teke, geleceğin savaşlarının nedenlerinin petrol değil su olacağını belirterek, "Türkiye'mizin gelecek nesillere salık ve yeterli su bırakabilmesi için kaynaklarını çok iyi koruyup, akılcı kullanılması gerekmektedir" dedi.
DAĞLARDAN GELEN SU KAYNAKLARIDA TÜKENİYOR
Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara ise kentin bugünkü su kaynakları itibariyle 780 litre/saniye debiye sahip olan bir suya ihtiyacının olduğunu belirterek, "Biz bu suyu getirebilmek için iller bankası ekibiyle birlikte 5 sene dağlarda dolaştık. Gördük ki bir önceki yıl yaklaşık 200 metre/saniye debiye sahip olan pınar kurumuş. Su alma imkanımız yok, kalmamış. Aradan zaman geçiyor, bir sonraki yıl ise diğer bir kaynak kurumuş. Osmaniye bugüne kadar sürekli dağlardan gelen kaynaklarla besleniyordu. Nüfusun ihtiyacı olan suyu dağlardan pınarlardan gelen kaynaklardan sağlayabilmekteydi. Ama bugün gelişen, büyüyen ve ihtiyaçları artan Osmaniye'de mevcut kaynaklarla bu ihtiyacı karşılayabilmemiz maalesef mümkün değil. Özellikle günümüzde, yaşamsal biçimimizin değişimi ile beraber, atık yönetimimi de istediğimiz düzeyde maalesef gerçekleştiremediğimiz için, mevcut su kaynaklarımız da bir şekilde kirleniyor, bize temiz değil, kirli bir şekilde ulaşabiliyor" dedi.
GELECEK NESİLLERE İYİ BİR KAYNAK BIRAKMAK ZORUNDAYIZ
Belediye görevlerinin sadece, yol yapmak, suyu akıtmak, zabıta ile tedbirler gibi konuların olmadığını kaydeden Kara, "Belediyeler, bunun yanı sıra sosyal projeler de üretmek zorundadır. Bu bağlamda, biz hem bu suyu getirmek, hem de getirilen bu suyu düzgün, doğru ve tasarruflu olarak kullanarak gelecek nesillere iyi bir kaynak bırakmak zorundayız. İnsanlığın temel görevlerinden biriside budur. Bugün için biz ihtiyacımız olan suyu, pınarlardan kaynaklardan getirdiğimiz kadar yaklaşık 20-25 yıl önce başlattığımız Ceyhan Irmağının kıyısındaki Yeniköy'deki kuyulardan da getiriyoruz. Oradan da getiriyoruz ama bu su bile zaman zaman su ihtiyacımızı karşılamakta maalesef zorluk çekiyoruz. Osmaniye Belediyesi olarak Türkiye genelinde bir projenin sahibi olalım istedik. Ve bu projeye de sevgili gençlerimizden çocuklarımızdan başlayalım istedik. Her geçen gün azalan, yok olan, kirlenen ve yeni kaynaklar bulmakta zorluk çekilen suyu elimizdeki mevcut halini en iyi şekilde değerlendirme amaçlı olarak sosyal bir sorumluluk projesi başlatalım istedik" diye konuştu.
YAKIN GELECEKTE DÜNYANIN EN BÜYÜK SORUNU 'KURAKLIK'
Osmaniye Valisi Ömer Faruk Coşkun ise konuşmasında, "Su israfının önüne geçilmesi ya da bir başka ifadeyle tasarruflu kullanımının teşviki için eğitim kurumları başta olmak üzere bütün toplum dinamiklerine önemli görevler düşmektedir. Malumunuz olduğu üzere dünyamızın dörtte üçü sularla kaplıdır, ancak bunun sadece yüzde 3'ü kullanma suyudur ve yakın gelecekte de dünyanın en büyük sorunu "kuraklık" olacaktır. Yurdumuzun üç yanı denizlerle çevrili, her tarafında nehirler, dereler, su kaynakları olsa da, Türkiye kullanılabilir su miktarı bakımından maalesef fakir ülkeler arasında yer almaktadır. Bunun bilincinde olarak suyun tasarrufu konusunda en büyük hassasiyette bizlere düşüyor" diye konuştu.
Proje kapsamında gönüllü olan üç öğrenciye, Vali Ömer Faruk Coşkun, Belediye Başkanı Kadir Kara ve Garnizon Komutanı Topçu Albay Ahmet Serdar Gül tarafından sertifikaları verildi.
FOTOĞRAFLI