Osmaniye'de Tirşik Festivali düzenlendi

Güncelleme Tarihi:

Osmaniyede Tirşik Festivali düzenlendi
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2017 16:38

Osmaniye'de Tirşik Festivali düzenlendi

Haberin Devamı

OSMANİYE'de Andırınlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin geleneksel olarak gerçekleştirdiği Tirşik Festivali'nin bu sene 7'ncisi düzenlendi. Festivalde binlerce kişiye Tirşik çorbası, bulgur pilavı ve tatlı ikram edildi.
Kapalı Salı Pazarı'nda düzenlenen festival, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından Osmaniye Andırınlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yunus Temiz, açılış konuşması yaptı. Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesi ile ilgili bilgiler veren Başkan Temiz şöyle konuştu:
"Kuruluş tarihi 1300 yılına kadar dayanan Andırın ilçemiz adını Yavuz Sultan Selim'in 1514 yılında ilçemiz gençlerini Mekteb-i Enderun'a öğrenci olarak alması ve bu öğrencilere Enderunlu denildiği, buna izafeten yerleşim yerine de Enderun denildiği, daha sonra ismi Andıran ve son şekliyle Andırın olarak söylendiği bilinmektedir. Kurtuluş Savaşı'nda da Andırınlı Kuvayi Milliye birlikleri, Andırın ile birlikte Kadirli, Haruniye, Osmaniye ve Kozan'ın kurtuluş hareketinin öncüsü olmuşlardır. Ruhları şad olsun. Andırın ilçemiz ayrıca Karadeniz ve İç Anadolu bölgemizden Akdeniz Bölgesi'ne geçişi sağlayan yol ve haberleşme kaleleri ile tarihi ipek yolu bağlantısını sağlayan stratejik geçiş yolu önemine sahiptir" dedi.
ANDIRIN DOKTORU, TİRŞİK
Konuşmasında tirşik bitkisi ile ilgili bilgiler aktaran Temiz, "Tirşik pancarı, bölgemizde Andırın ile özdeşleşmiş ve genelde Andırın
doktoru diye anılmaktadır. Tirşik, bölgemizde yağ kullanılmadan pişen tek yemektir. Doğranması, mayalanması, pişirilmesi, ortalama 24 saat sürmektedir. Bu nedenle hazırlanması en uzun ve en zahmetli yiyecektir. Diğer yandan tirşiğin birçok hastalığı tedavi ettiğini, mikrop öldürücü ve iştah açıcı, vücut direncini arttırıcı özellikleri bulunduğunu biliyoruz. Bundan dolayı da Andırın doktoru lakabını fazlasıyla hak ettiğini düşünüyoruz" diye konuştu.
Programa katılan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Saltalı'da Tirşik ile ilgili bilimsel bilgiler aktardı.
Belediye Başkanı Kadir Kara, Milletvekilleri Dr. Suat Önal ve Mücahit Durmuşoğlu da yaptıkları konuşmada ülkenin içinde bulunduğu sürece değinerek, birlik beraberlik mesajları verdi.
Daha sonra ise Tirşik Ağası seçimi yapıldı. Açık arttırmayı kazanan geçen senenin ağası iş adamı Bahtiyar Nacar, 7'nci Tirşik Festivali'nin de ağası oldu. Nacar ve festivale emeği geçenlere teşekkür plaketi verildi. Ardından da konuklara Tirşik çorbası, bulgur pilavı ve tatlı ikramı yapıldı. Osmaniye Belediyesi Mehteran Takımı ve Kahramanmaraş Büyük Şehir Belediyesi halk oyunları ekibinin gösteriminin ardından program, sanatçılar Neslihan Baltacı ve Ertuğrul İmami konseri ile devam etti. Festival programına ayrıca Vali Kerem Al, Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, Andırın Kaymakamı Haluk Koç, Andırın Belediye Başkanı Baki Tezcan, Andırın Cumhuriyet Savcısı Emrah Keleş, kamu kurum müdürleri, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile binlerce davetli katıldı.

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!