Osmaniye’de “Bir Hürriyet Türküsü, Çanakkale Destanı” Etkinliği

Güncelleme Tarihi:

Osmaniye’de “Bir Hürriyet Türküsü, Çanakkale Destanı” Etkinliği
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2015 15:00

OSMANİYE’DE ÇANAKKALE ZAFERİNİN 100. YILDÖNÜMÜ NEDENİYLE “BİR HÜRRİYET TÜRKÜSÜ, ÇANAKKALE DESTANI” ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ.

Osmaniye Valiliği himayesinde, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi’nde (OKÜ), Çanakkale Zaferi’nin 100. Yıldönümü nedeniyle “Bir Hürriyet Türküsü Çanakkale Destanı” etkinliği düzenlendi.
Program, 1915 yılına ait Çanakkale Savaşı görüntülerinin yer aldığı Çanakkale Belgeseli ile başladı. Arka fonda belgeselin görüntüleri akarken Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Başar Özal Çanakkale Savaşını anlattı. Başar Özal, Çanakkale Zaferin sadece yurt içinde değil yurtdışında da pek çok ülkede anlatılacağını belirterek, “Çanakkale, sadece askeri bir zafer değil, bugün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin kimliğinin bir parçası ve ortak değeridir” diye konuştu.
DUYGU DOLU ANLAR YAŞANDI
Programın devamında Ses Sanatçısı ve Halk Edebiyatı Araştırmacısı Recep Ergül, Çanakkale Savaşını anlatan türküleri seslendirdi. Recep Ergün seslendirdiği türkülerin öncesinde yaptığı konuşmada, “Çanakkale Savaşı, bizim tarihimizin altın sayfalarının en başında gelir. Bugün sizlere herkesin Çanakkale’sini anlatacağım. Çünkü Çanakkale Türkiye’dir, Çanakkale aslında bütün dünyanın o muhteşem zafere gıpta ile baktığı bir yerdir” diye konuştu. Çanakkale’de savaşan o değerli kahramanlar için Anadolu’nun her yerinde türküler yazıldığını belirten Ergül, “Çanakkale İçinde” türküsünün bu türküler içinde en bilineni olduğunu, bugünkü programda ise Çanakkale Savaşına dair yazılmış bilinmeyen halk türkülerini seslendireceğini söyledi.
Ses Sanatçısı Arzu Akça ise “Eledim Eledim” türküsünü seslendirirken, Recep Ergül Akşehirli Hasan Çavuş’un annesinin oğluna yazdığı mektubu okudu. Türkiye’nin ilk kadın Gazelhanı Ayda Sönmez’in sesinden taş plaktan çalınan “Çanakkale Şehitlerinin Ninnisi” ise duygusal anların yaşanmasına neden oldu. Recep Ergül’ün son olarak seslendirdiği “Çanakkale İçinde” türküsünü ise tüm salon birlikte söyledi.
Programda Türk Müziği’nin usta bestecilerinden Amir Ateş’in Çanakkale’ye dair seslendirdiği ilahiler izleyicilerden büyük alkış aldı. Bugün ülkemizde rahatça dolaşıp rahatça nefes alabiliyorsak bunu şehitlerimizin canına ve gazilerimize borçlu olduğumuzu unutmamamız gerektiğini söyleyen Üstat Amir Ateş, “Onlar ki severek canlarını, gülerek kanlarını feda ettiler ki bizler rahatça nefes alabilelim. Ruhları şad olsun, makamları cennet olsun” diye konuştu.
“BU MİLLET VEFALIDIR; KAHRAMANLARINI, ŞEHİTLERİNİ UNUTMAYAN BİR MİLLETTİR”
Programın sonunda Vali Kerem Al, Amir Ateş, Recep Ergül, Başar Özal ve Arzu Akça’ya çiçek takdim etti. Vali Kerem Al, burada yaptığı konuşmada, “Bugün, burada duygulu anlar yaşadık. Bir asır sonra şehitlerimizi yine rahmet ve minnetle andık. Çanakkale, bu milletin sadece tarihine altın harflerle yazılmış bir destanı değil aynı zamanda milli hafızasıdır. Çanakkale’de kucak kucağa yatan şehitlerimiz, birliğimizin ve beraberliğimizin nişanesidir. Bu millet vefalıdır; kahramanlarını, şehitlerini unutmayan bir millettir. Şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz” diye konuştu. Vali Kerem Al, sözlerine etkinlikte yer alan sanatçıları tebrik ederek son verdi. Protokol mensuplarına Recep Ergül’ün hazırladığı Sarıkamış Destanı isimli kitap hediye edildi. Programın sonunda Yemen Türkü hep birlikte söylendi. Etkinlik, kum sanatçısı Ömer Faruk Elmas’ın Çanakkale Destanını kumlarla anlattığı çizimlerle son buldu.
OKÜ amfisinde düzenlenen programa, Vali Kerem Al, Belediye Başkanı Kadir Kara, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca, Baro Başkanı Dilem Aksoy, İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, kamu kurum ve kuruluşları il müdürleri, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!