Güncelleme Tarihi:
İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA) - OSMANİYE Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, pamuk üretimini teşvik etmek için pamukla ilgili desteklemelerin arttığını belirterek, "Ülke ekonomisi ve sürdürülebilir bir tarım için pamuk ekelim" dedi.
Osmaniye'de pamuk tarımının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için Cevdetiye Kasabasında, İl Müdürü İbrahim Sağlam'ında katılımıyla üreticilerle birlikte toplantı gerçekleştirildi. Daha önceki yıllarda geniş alanlarda üretimi yapılan pamuk ekiminin çeşitli sebeplerden dolayı terk edildiğine dikkat çeken Müdür Sağlam, özellikle sulanmayan alanlara her yıl buğday ekildiği ve zamanla ilaçlı mücadelesi olmayan buğdayda kök hastalıklarının ortaya çıktığını kaydetti.
Verim kayıplarına sebep olan bu tür hastalıklar için uygulanabilecek sistemin ekim nöbeti olduğunu söyleyen Sağlam, "Sulanan alanlarda ikinci ürünün girmesiyle birlikte buğday + mısır şeklinde bir ürün deseni oluşturan çiftçilerimiz, ikinci ürün mısırda görülen yaprak hastalıklarından dolayı bu sefer tamamen ana ürün yani birinci ürün mısıra dönüş yaptı. Her sene aynı ürün ekilmesinden dolayı toprakta tek taraflı bir beslenme ortaya çıkmış ve toprak verimliliğini kaybetmeye başladı. Daha fazla gübre kullanımına sebep olan bu sistem zamanla toprakların çoraklaşmasına ve daha önemlisi elden çıkmasına sebep olacaktır. Diğer taraftan o bitkiye ait yeni hastalık ve zararlılar ortaya çıkacaktır" dedi.
HEDEF PAMUĞU YENİDEN TOPRAKLA BULUŞTURMAK
Sürdürülebilir bir tarım için tarımın temeli olan ekim nöbetine uyulmasının bu toprakların gelecek için mutlaka gerekli olduğunu aktaran Sağlam, "Bu bağlamda gelecek nesillere verimli bir toprak ve temiz bir doğa bırakmamız için 'beyaz altını' tekrardan topraklarımızla buluşturmayı hedeflemekteyiz. Katma değeri yüksek bir ürün olan pamuk esas olarak bir lif bitkisidir. Lifleri dokuma sanayinde, sicim, lamba ve mum fitili, halı ipliği yapımında, tıbbi pamuk yapımında, şilte ve otomobil lastiklerinin doldurulmasında, fotoğraf ve röntgen filmlerinde, plastiklerde, barut yapımında kullanılmaktadır. Pamuk ayrıca bir yağ bitkisidir. Çiğitten elde edilen yağ yemeklik olarak kullanılmaktadır. Yağından sonra kalan kısım küspe olarak hayvan beslenmesinde kullanılmaktadır" diye konuştu.
İbrahim Sağlam, pamuğun faydaları ile ilgili şöyle dedi:
"İyi bir ekim nöbeti bitkisi olarak derinlere giden kazık kökleri sayesinde toprağın havalanmasını sağlamakta ve su ve besinlerden daha iyi faydalanmaktadır. Pamuğun ekim nöbetine girmesiyle birlikte yetiştireceğimiz diğer ürünlerden de daha yüksek verim elde edilebilecek ve daha az gübre kullanılarak topraklarımızın verimliliği uzun yıllar korunabilecektir. Pamuk üretimini teşvik etmek için pamukla ilgili desteklemeleri artmıştır. Ülke ekonomisi ve sürdürülebilir bir tarım için pamuk ekelim."
FOTOĞRAFLI