Güncelleme Tarihi:
İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA) – OSMANİYE Belediyesi tarafından, Korkut Ata Üniversitesi’nin (OKÜ) ev sahipliğinde, Her Yönüyle Osmaniye Yerfıstığı Çalıştayı düzenlendi.
OKÜ 15 Temmuz Şehitler Amfisinde düzenlenen program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Osmaniye Belediye Başkanı İbrahim Çenet açılış konuşmasında, yer fıstığının kentin stratejik bir ürünü olduğunu belirterek, “Bu ürünümüzün artık özellikle inovatif yeni üretimlere konu olmasını ve dış pazarlarda dâhil olmak üzere Osmaniye Yer Fıstığı olarak sadece ülkemizde değil dünyada da ses getirmesini istiyoruz.”dedi. Osmaniye’nin bulunduğu coğrafya itibariyle büyük gelişmelere, büyük başarılara imza atacak bir il olduğunu ifade eden başkan Çenet, “Bizlerde deprem sonrası Osmaniye’mizi daha yaşanabilir bir şehir, bir kent olması için gayret ediyoruz. Özellikle kentsel dönüşüm çalışmalarımızın da hızla ilerlediğini ifade etmek istiyorum. Artık yer teslimlerini yapıyoruz, yeni çarşılar, yeni pazarlar, yeni işyerleri, yeni konutların Osmaniye’mizde çok hızlı bir şekilde yükselecek" diye konuştu.
“ÜRÜNÜMÜZE YERFISTIĞI DEĞİL, ‘OSMANİYE YERFISTIĞI’ DİYELİM”
Osmaniye’de yer fıstığının hasat döneminin yaşandığını belirten Başkan Çenet, şöyle konuştu:
"Bu ürünümüzün artan ürün çeşitliliği ile tarladan sofralara kadar, raflarda da yer alması için biz gayret edeceğiz. Çocukluğumuzda hep şamfıstığı diye satılırdı. Ama Gaziantep bunun Antep fıstığı olduğunu güzel çalışma yaparak herkesin hafızasına nakşetti ve ürün tescilini Antep fıstığı olarak aldılar. Osmaniye yer fıstığımızda coğrafi işaretli ve Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret tescili alan bir ürün olarak, dış pazarlara da açılarak atılımların önü açıldı. Tabi üreticilerimizde bu anlamda yer fıstığımızı dünya pazarlarında gerek kurutulması gerek se depolanması, gerekse ürünün raf ömrünün iki yıla kadar uzatılması yönündeki atıkları adımlarla da özel sektördeki temsilcilerimize de teşekkür ediyorum. Fıstık deyip geçmeyelim, bu bir yaşam biçimidir. Lütfen bu ürünümüze yer fıstığı demeyelim Osmaniye fıstığı diyelim ve kendi markamıza sahip çıkalım. ”
TARIMSAL ÜRÜNLERİMİZİ ENDÜSTRİYEL ÜRÜN HALİNE GETİRMELİYİZ
OKÜ Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun da Osmaniye’nin bir tarım kenti olduğunu ve aynı zamanda da endüstri alanında da söz sahibi olmaya başladığını ifade etti. Rektör Turgay Uzun, şöyle konuştu:
“Burada en önemli unsur ürünlerin katma değerinin yükseltilmesidir. Yani ekonomik gelişmişliğin altında en önemli unsur ürünlerin, gerekse tarımsal olsun gerekse diğer ürünlerin mutlaka ekonomik değerinin yükselmesi, endüstriyel bir ürün haline gelmesi ile mümkün olacaktır. Küçük bir örnekle anlatacak olursak, kumu inşaatlarda kullanıyoruz ve bir ton kumu satarak bir para elde edebilirsiniz. Ancak bu kumu cam haline getirerek ilk halinden belki 100 kat daha fazla katma değer elde edebiliriz. Daha da ileri giderek, eğer gerekli teknolojik alt yapımız varsa bunu silisyuma döndürerek bu kumu çip ham maddesi ana maddesi olan silisyuma dönüştürerek çip imalatında da kullanabiliriz. Yani bir kilo kumu ham olarak satıp bir gelir elde edebilirken onu çip haline getirip sattığımızda belki bir milyon kat daha fazla bir gelir elde edebileceğiz. Yani ham madde aynı ama mamur ürün farklılaştıkça ekonomik değeri de artıyor. O nedenle burada hem tarımsal verimin artırılması bizim en önemli hedefimiz olmalı aynı zamanda bu tarımsal ürünlerimizi endüstriyel ürün haline getirerek ürün çeşitliliğini sağlayarak ekonomik getirisini daha yüksek boyutlara çıkartmamız lazım. Bunun için de güzel gelişmeler oluyor ama tatbikî yeterli değil. Hep beraber bu süreci hızlandırarak Osmaniye’mizin ekonomik gücünü daha yüksek düzeylere çıkartmamız gerekiyor. Biz de Osmaniyeli hemşerilerimizle birlikte bunu başarmaya çalışıyoruz.” Dedi.
Konuşmaların ardından OKÜ Kadirli Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Bölüm Başkanı Doç. Dr. Önder Yayla, Her Yönüyle Osmaniye Yerfıstığı Çalıştayını başlattı. (DHA)
FOTOĞRAFLI